Hír

2023-12-17 18:15:00

Budapest

„Minden jó irodalom összeesküvés a kor ellen” címmel nyílt kerítéskiállítás Illyés Gyuláról az MMA székházánál

2023. november 22. óta látható a Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti székházának kerítésén a „Minden jó irodalom összeesküvés a kor ellen” című plakátkiállítás, amellyel az intézmény lezárja a tavaly meghirdetett Illyés Gyula-évet.

A költő születésének 120. és halálának 40. évfordulójáról az év során több eseményben is meg emlékeztek: 2022 szeptemberében tudományos konferenciával, idén áprilisban az Illyés-síremlék újraszentelésével. A kiállítást felavató ünnepségen Richly Gábor, az MMA főtitkára mondott köszöntőt, a megnyitó beszédet pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tartotta. Beszédet mondott Illyés Mária, a költő lánya is, aki hangsúlyozta, Illyés minden közéleti szerepvállalása ellenére elsősorban költőnek tartotta magát, s ezt a döntését követve helyesen tesszük, ha felfedezzük kevésbé ismert, személyes hangú líráját is. Illyés Mária arról is beszélt, hogy az irodalom, az irodalmi szövegek befogadása ma milyen új nehézségekkel találkozik, és hogy ez milyen kihívások elé állítja ez az irodalmi kiállításokat vagy akár az utcai installációkat. Kiemelte, a most felavatott kiállítás egyik fontos eleme a szerelmi líra egy-egy szép darabjának bemutatása, valamint az Egy mondat a zsarnokságról című vers keletkezéstörténetéről valló fontos dokumentum, a költemény első dátumozott (1949) kéziratának megjelenítése.

A kiállítás kurátora Gróh Gáspár volt. A kerítéskiállítás szövegeiből készült összeállítást „…költői szintjén a világnak” – Illyés Gyula hagyatéka címmel olvashatjuk a Lyukasóra 2023/9. számában, ahol egyúttal megjelent Illyés Mária az avatáson elmondott beszéde is.

fotók: Rónai Zoltán és Szécsi Rita