
Nemzetközi Fazekasfesztivál Magyarszombatfán
Fazekasfesztivál az Őrségben – minőség és igényesség Magyarszombatfán
https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2025/07/fazekasfesztival-magyarszombatfa-tobb-mint-60-kiallito
Vas Népe tudósítása a fesztiválról
Fazekasfesztivál az Őrségben – minőség és igényesség Magyarszombatfán
Több, mint 60 kiállító mester, színes sokadalom és elképesztő látványosság. Az I. Nemzetközi Fazekasfesztiválon jártunk és hoztunk lenyűgöző fotókat és videót!
Nehezen elképzelhető, hogy valaki látott már látványégetést, és többé ne vágyna rá, hogy ismét részese lehessen ennek az élménynek. A fazekasfesztivál főszervezője, Albert Attila és csapata ismét álmélkodó csodálatra késztette a hatalmas közönséget, akik már fél órával az esemény előtt letelepedtek a pázsitra. Addigra a színpad is kiürült: kevéssel előtte ugyanis még remek fesztiválhangulatot varázsolt a Felvidékről érkezett Deep Voice Group. Kubai énekesnővel és igazi élő zenével mozgatták meg a nagyérdeműt – akik aztán csatlakoztak a várakozókhoz.
Fazekasfesztivál vastapssal
Nincs kétség: érdemes volt! A kellemes nyárest, a csillagos égbolt élménye hamar átadta a teret a fazekasmesterek csapatának. És a négy kemence egyenként fedte fel féltve őrzött kincsét az ámuló közönségnek: előbb egy modern, fiatalosan új alkotás, majd a hat mester egy-egy műve: ezek a barátság szimbólumai. Aztán a megújulás jelképe, egy főnixmadár bukkant elő – és akárcsak az előzőket, ezt is vastaps fogadja. Mármint azt a néhány pillanatot, amíg látható. Az úgynevezett redukciós művelet során ugyanis faforgács kerül rá, ami lángra kap, ég – ezzel oxigént von el a végső bevonat létrejötte során. Ami így lesz igazán gyönyörű – de meglátni majd csak vasárnap délelőtt lehet, amíg az 1100 °C hőmérsékletű kemencék ezt meg is engedik.
Drámai pillanatok
Így következett el a már lapunkban is bemutatott gigászi korsó ideje, amit ott és akkor olvasóink láthattak elsőként. Nem minden izgalom nélkül! A henger alakú „héj” szétbontásakor az egyik alsó rögzítő drótot nem sikerült kioldani, és a leemelés során hozzáért a vörösen izzó korsóhoz. Ami aztán meg-megbillent, mindenkiben meghűlt a vér: a közönség lélegzet-visszafojtva (vagy éppen felsikoltva) szurkolt, hogy épségben maradjon. Érdemes volt: a mesterek ügyesen korrigáltak, így a negyedik vastaps is felcsendült!
Egy boldog főszervező
„Bejött egy srác, és azt mondta nekem: hallottam, hogy ön a főrendező. Gratulálok! Az első tíz lépés után azt éreztem: jó helyen vagyok” – idézi fel Albert Attila egy mai élményét. És hozzáteszi: igen, ezért érdemes volt. Több hónapos felkészülés, egyeztetés, utazások és a szervezés... Itt van a szakma színe-java, a közönség pedig egész napon át érkezett, megcsodált, szórakozott és vásárolt. A Ginti panzió pedig kiváló helyszín lett: szellős, átlátható, kényelmesen bejárható hely. Összegezve: úgy érzem, hogy bitang jól sikerült! – mosolyog.