Hír

2023-07-01 18:00:00

Balatongyörök

Nyitott kápolnák napja, Becehegy

Juhász Réka népdalénekes, ruhatervező és Juhász Dénes népzenész is közreműködtek a Szőlőhegyek szakrális öröksége programsorozat balatongyöröki eseményén.

A Szőlőhegyek szakrális öröksége a Nyugat-Balatonnál programsorozat

A Balaton térségének egyik legfontosabb egységes tájszervező eleme a szőlőkultúra.

A projek célja, hogy a nyugat-balatoni szőlőhegyi kápolnák idegenforgalmi és közösségépítő funkciója erősödjön, mindez kapcsolódjon a fenntartható tájhasználat és táji értékek megőrzésének közösségi kérdéséhez is. 

A Nyugat-Balatonnál Balatongyörök, Lesencefalu, Hollád, Kéthely és Zalaszántó területén egyaránt található egy szőlőhegyi kápolna, akik önkormányzati, civil és egyházi partnerségben együttműködve kívánják a projektet megvalósítani Kéthely Község Önkormányzatának vezetésével. A projekt eredményeként közösségépítő és kulturális programok valósulnak,

amelyek a hagyományos Kultúrtáj mai kihívásainak értelmezését és új irányainak kijelölését segítik elő.

A programok 2023 májusában indultak.

A programsorozat keretein belül valósult meg a balatongyöröki Becehegy kápolnájában a Nyitott kápolnák napja, ahol a résztvevők gyalogos helytörténeti sétán, majd kápolnatörténeti előadáson vettek részt. Ezt követte a lélegzetelállító panorámájú kápolna előtt egy helyi borokat bemutató kóstoló, versmondással, ruhabemutatóval és népzenei koncerttel.

Közreműködtek: Kautzky Armand színművész, Töreky András helytörténész, Juhász Réka népdalénekes és ruhatervező, Juhász Dénes népzenész.