Hír

2023-12-17 09:32:00

Pesti Vigadó - Sinkovits Imre Színpad

Oláh János: Kenyérpusztítók (felolvasószínházi est)

Az első magyar abszurd színdarabnak is nevezett mű, Oláh János egyetlen színpadra szánt alkotása. Megírását követően nagy sikerrel játszották alternatív utakat kutató társulatok, de az utóbbi évtizedekben méltatlanul megfeledkeztek a drámáról a színházi alkotók. Ezt is orvosolta előadásunk.

Az első magyar abszurd színdarabnak is nevezett mű, Oláh Jánosnak, a 2016- ban elhunyt, József Attilla-díjas költőnek, írónak, szerkesztőnek egyetlen drámai alkotása. Megírását követően nagy sikerrel játszották alternatív utakat kutató társulatok, de az utóbbi évtizedekben méltatlanul megfeledkeztek róla a színházi alkotók. Ezt is orvosolta a közönség részéről nagy érdeklődéssel kísért előadásunk, melyet 2023 szeptember 24-én tartottunk a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Színpadán.

Kenyérpusztítókat, Ruszt József rendezésében, az Egyetemi Színpad mutatta be 1971-ben. Akkoriban nagyon merész vállalkozás volt a mindent figyelő, elnyomó hatalom miatti tehetetlenséget, félszegséget, reménytelen botladozást a színpadra vinni, kőszínházak nem jelentkeztek a feladatra, megmaradt ez a fiataloknak. A korra jellemző figurák, formák, szófordulatok, ízek jellemzik az előadást. Ma már nem hördülünk fel az áthallásos finomságokon, inkább csak élvezzük a játék elevenségét, Oláh János humorát és szeretetét.