Esemény

2021-11-03 13:00:00

Várkert Bazár

PICi kiállítás

A Várkert Bazárban valósult meg a koraszülöttek világnapján az első nagyszabású magyarországi koraszülöttség tematikájú fotókiállítás a KORE szervezésében, amelynek Hajdú D. András volt a vezető fotográfusa. A kiállítás 2021. novemberében volt megtekinthető.

A projekt a koraszülöttek világnapja apropóján született, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) hosszú hónapokig dolgozott azon, hogy egy olyan tárlatot tudjon bemutatni a közönségnek, amely a képek erejével, sokoldalúan képes megmutatni, hogy mennyi feladat, kihívás és küzdelem rejtőzik a szó mögött: koraszülés.

Hiszen ne feledjük, évente körülbelül 8 ezer kisbaba érkezik idő előtt, és válik szeretteivel együtt ennek a sorsközösségnek a tagjává, vagyis Magyarországon minden tizedik család érintett. A kiállítás három kiváló fotós szemén keresztül nyújt bepillantást a színfalak mögé ennek a váratlan és összetett élethelyzetnek a különböző rétegeibe.

A tárlat mindenkinek érdekes, tanulságos és emlékezetes lehet, akár érintettként tekinti meg, akár nem. Ráadásul ez projekt ebben a formában egyedülálló, soha nem mutattak be hasonlóan nagyszabású, szabadtéri kiállítást mind ez idáig a témában. Hajdú D. András, a projekt vezető fotósának képeit két témában láthatják a kiállításra látogatók: a Peter Cerny Alapítvány koraszülöttmentő munkatársaival tartott, és testközelből tapasztalta meg – ezzel együtt pedig dokumentálta -, hogy milyen, amikor perceken múlik az élet, a PICi hősök élete. Emellett portrépárokat fényképezett.

A Cerny koraszülöttmentő szakemberei ugyanis 25 éve helyben előhívható fotókat készítenek az általuk ellátott újszülöttekről, közülük keresett fel és örökített meg többeket András – gyerekeket, felnőtteket – hogy bemutassa az egykori koraszülötteket, honnan indultak, és hol tartanak most. Bolega Niki a Veszprémi Kórházban és a budapesti Szent János Kórházban is járt, hogy megörökítse sok küzdelem, harc, tragédia és sikertörténet színterét: a koraszülött osztályokat, az ott zajló mindennapok egy-egy pillanatát. Niki egy másik, igen különleges projektbe is belevágott: tárgyakat fotózott le, amelyek a koraszülöttekhez köthetőek – de nem akárhogy.

A legtöbben el sem tudják képzelni, hogy ezek a babák mennyire picik, ezt képeken visszaadni nagyon nehéz. A tárlaton bemutatott fotókon a látogatók méretarányosan láthatják ezeket a holmikat. Harmadik fotósunk Neményi Márton újságíró, fotóriporter, aki az Újbudai Fejlesztőházban járt, ahol saját megfogalmazása szerint olyan szeretet és empátia vette körül a sérült, koraszülött gyerekeket, hogy azt szavakkal képtelenség elmesélni. Emellett koraszülésben érintett anyákkal beszélgetett, akik nyíltan, tabuk nélkül mesélték el saját történetüket, tapasztalataikat, jó és rossz élményeiket, vagy éppen tragédiájukat. Alanyai között megfordult kisgyermekes szülő, de olyan is, aki több tíz éve már, hogy találkozott ezzel a váratlan élethelyzettel.

A fotók ezután készültek el róluk – történeteik „nyomaival” az arcukon. A képek festői környezetben, a Várkert Bazárban várják az érdeklődőket 2021. november 3. és 2021. november 30. között. A kiállítás megtekintése ingyenes. A Koraszülöttekért Országos Egyesület 2011-ben alakult, a szervezet februárban már a 11. születésnapját ünnepli.

„Valamikor mi is az inkubátorok mellett álltunk. A cél innentől kezdve világos volt, azért dolgozunk, hogy a koraszülésben érintett családoknak könnyebb legyen. A hiányainkból merítünk, vagyis szeretnénk mindazt megadni, amiben nekünk nem volt részünk” – mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a KORE elnöke hozzátéve, hogy az egyesület szinte teljesen önkéntes alapon működik és az ország 16 megyéjében számol önkénteseket.

Nekik köszönhető egyebek mellett, hogy már legalább 24 ezer koraszülött baba inkubátorába kerülhetett KORIP, vagyis a PICi hősöket segítő horgolt polip. A szervezet igyekszik a lehető legtöbb módon segítséget nyújtani: felajánlásokkal segíteni a koraszülött osztályokat, edukálni, érzékenyíteni, részben akkreditált képzés útján, és ami még nagyon fontos: közösséget épít, hogy az érintettek tudják, van mögöttük védőháló, van támaszuk.