Esemény

2021-06-22 00:00:00

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

PRÓBAÚT - Rendhagyó színházi előadás Páskándi Géza tiszteletére

A Próbaút különleges, egyedi előadás. A sugárzó tehetségű és mélyen humánus művész, Páskándi Géza emlékét olyan összművészeti élménnyel eleveníti fel, amelyben a prózai színház mellett a képző- és vizuális művészet, a zene és a tánc is helyet kapnak.

A Gózon Gyula Kamaraszínház 2021 tavaszán munkabemutatót tartott a Páskándi Géza tiszteletére készült Próbaút című előadásból. 2021 szeptember 20-án 19.00 órától immár hagyományos színházi keretek között újra megtekinthető lesz a produkció az OSZMI-ban!  

Három férfi, három nő – ők Páskándi és felesége, P. Sebők Anna alteregói, az ő játékukban elevenedik meg ennek a két nem mindennapi embernek a vibráló kapcsolata, miközben mellettük dübörög a 20. század második felének magyar történelme. Emberi nagyságokkal és gyarlóságokkal, krízisekkel és sikerekkel, forradalommal, áttelepüléssel, újrakezdéssel… azaz szinte mindennel, amit ennek a Kárpát-medence nevű földnek a lakói az utóbbi évtizedekben átéltek.   

A Deres Péter és Hajdú László létrehozta előadás hívószavai: szerelem, haza, politika. Ezekre a témákra fűzték fel az alkotók saját dialógusaikat, Páskándi visszaemlékezéseit, vers- és drámarészleteit; mégpedig egészen egyedi módon: a színháztörténet legfontosabb irányzatai előtt is tisztelegve.