Hír

2023-10-14 21:23:00

Szentendre, Skanzen

Skanzen, bringatúra

A test határai

A szentendrei Skanzen - Szabadtéri Néprajzi Múzeum - a maga 63 hektáros területével Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma. Mint szentendrei lakos számtalanszor látogattam már meg, azonban idén felfedeztem ennek legjobb módját, ugyanis a skanzen bérelhető kerékpárokkal vezetett bringatúrákat szervez.

Engem - témámhoz kapcsolódóan - a parasztság vízhez való viszonya érdekelt, így a "Test határai" elnevezésű vezetett túrán vettem részt, de biztos a többit is végig fogom tekerni.

Hogyan viszonyult a parasztság a saját testéhez? Milyen elképzelése, tudása volt testének működéséről? Milyen volt a parasztság testideálja és hogyan próbálta kialakítani azt? Milyen szokásokban, hiedelmekben jelentek meg a testre vonatkozó szabályok, és hogyan próbálták mágikus úton befolyásolni annak határait? A bringatúrán ezekre a kérdésekre kaptunk választ. 

A túrát követően felvettem a kapcsolatot a skanzen egyik kiváló múzeumpedagógiai szakértőjével, aki további segítségemre volt a víz paraszti kultúrájával kapcsolatban.