Hír

2023-05-22 23:18:00

Somorja, Szlovákia

Somorja polgármester díját idén Mayer Évának adták

Somorja polgármester díját idén Mayer Évának adták

????????SOMORJA VÁROSA átadta a város díjait

Polgármester díja: Dr. Mayer Éva, DLA (a sokéves kimagasló munkásságáért és városunk hírnevének öregbítéséért)

????Mayer Éva 1983. szeptember 10-én született Pozsonyban. A somorjai alapiskola befejezése után a Madách Imre Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban érettségizett, közben tanulmányokat folytatott a Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola hegedű és rajz tagozatán. Rajztudását az Óbudai Képzőművészeti Szakközépiskolában tökéletesítette, majd elvégezte a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika és vizuális nevelőtanár szakát. Két külföldi szakképzésen is részt vett: az írországi Corkban és Prágában. Önálló és csoportos kiállításait hosszan sorolhatnánk. Alkotásaival számos díjat nyert itthon és külföldön, 2013-ban Munkácsy-díjjal jutalmazták művészetét. 2018-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Doctor Liberalium Artium – DLA címet szerzett. Jelenleg a budapesti Metropolitan Egyetem média dizájn tanszékén főiskolai docens.

„Munkáiban évek óta foglalkozik az aktuális társadalmi, szociális, szociológiai problémákkal, mely szorosan összeköthető a személyes életében megtapasztalt élményekkel, kérdésekkel. Gyakran tabutémákat feszeget, mint a betegség, társadalmi-kisebbségi konfliktusok, az előítéletesség problematikája, a migráció vagy az elmúlás, a gyász, illetve a gyászfeldolgozás gondolatisága. Az egyén és a társadalom viszonya, a közép-európai identitás mibenléte foglakoztatja. A személyességen túl azon van, hogy általánosabb érvényűvé formálja a mondanivalót a kollektív tudat bevonásával. (…) Munkája alapját képezi a tudományos megközelítés, úgy gondolja, a tudomány és a művészet nem két különálló világ, hanem egy tőről fakadnak.” (A Kieselbach Galéria és Aukciósház jellemzése a művészről.)

Mayer Éva, noha munkája Budapesthez köti, ma is sok szállal kötődik Somorjához és szülőföldjéhez, a Csallóközhöz. Alkotásait hazai galériákban is megtekinthettük városunkban, valamint Nagyszombatban, Dunaszerdahelyen, Kassán vagy Pozsonyban, Nevét leginkább hazai kulturális és szervezői tevékenysége kapcsán emlegetjük. de elsősorban a DUNARTCOM, a Somorjai Nemzetközi Művésztelep megalapítása és megszervezése kötődik személyéhez, amely messze földön híressé tette szülővárosát, Somorját.

Gratulálunk ????