Hír

2023-11-19 11:05:00

Székelyszenterzsébet

Székelyszenterzsébeten a Fehérnépek Társulat

A Fehérnépek Társulat, 2023 november 19-én, Székelyszenterzsébeten mutatta be „Magyarország szélén” című műsorát, melynek megálmodója, rendező- koreográfusa Lőrincz Hortenzia. Közreműködött Dresch Mihály, Kossuth- díjas jazz zenész.

A 2017-ben alakult a Fehérnépek Társulat, melynek tagjai hivatásos együttesek jelenlegi, illetve hajdani táncosai, mind nők, akiket közös szakmai gyökereiken túl, szoros barátság köt össze. Az együtt megélt sok-sok élmény, az elmúlt években szerzett szakmai és élettapasztalat talált közös utat koreográfiáikban, műsorukban.

Alkotásaikban - a női életfordulók felemelő vagy akár gyászos pillanatainak, sorsuk kihívásainak rítusok általi feldolgozását, a nők egymásba kapaszkodásának erejét szeretnék feltárni és egy képzeletbeli utazásra hívni a nézőt a magyarság és a női lélek határvidékeire.

Mottójuk:

„Hisszük, hogy érett nőkként olyan értékeket tudunk a tánc nyelvén közvetíteni, melyekhez fiatalon még nem volt viszonyulásunk, melyek bemutatásához a hosszú évek tűzpróbáján átesett barátságunk adja a bátorságot.”

A Hagyományok Háza támogatásával 2023, november 19-én, Székelyszenterzsébeten mutatták be „Magyarország szélén” című műsorukat, nagy sikerrel.

Az ünnepség házigazdája Kincses Kálmán református lelkipásztor gondolatai az eseménnyel kapcsoslatban:

„Számunkra óriási megtiszteltetés, hogy egy ilyen szerény élni akaró közösséget kitüntet előadásával a Fehérnépek Társulat, akinek tagjai mindannyian egyéni életutakat jártak be, és most tudásuk és női lelkiségük legjavát hozták ide. Fontos, hogy egymás mellett lássuk a mi érték-őrző tevékenységünk letéteményesit és a magyar kultúra világát magas szintekre emelt képviselőit, hogy ez által is utat és mércét nyerjünk, ami fejlődésünket segíti.”