Hír

2023-12-19 04:22:00

Budapest, MATE, Budai Campus

TÁJÉPÍTÉSZ NÍVÓDÍJ 2023

dr. Eplényi Anna és két kolléganője, Terbe Rita DLA és Seloua Benkaid Kasbah nyerte a 2023-as TÁJÉPÍTÉSZ NÍVÓDÍJ "Oktatási segéd-anyag, könyv, kiadvány" kategóriáját. Díjukat a VPI, a Viaplant és a Market támogatta.

"MŰVÉSZI TEREPRENDEZÉS - KORTÁRS TEREPPLASZTIKÁK" címmel 2020. márciusában nyílt kiállítás a FUGA-ban, amelyen 30 tér-, és domborzat-látást fejlesztő feladatból származó, közel 300 alkotás került kiállításra. Az MMA-támogatású Alkotói Ösztöndíjprogram keretében készült el a vizuálisan gazdag, módszertanilag sokrétű és inspiráló feladatgyűjtemény: DOMBORZAT SZOBRÁSZAT / A GEOMORFOLÓGIA, A MŰVÉSZI FÖLDPLASZTIKÁK ÉS A KORTÁRS TÁJÉPÍTÉSZETI TEREPFORMÁLÁS ÖSSZEFÜGGÉSEINEK ALKOTÓTÁRA címmel. A könyv az alábbi témaköröket tárgyalja: terepformák - tájnevek - tájplasztikák - agroteraszok - domborzat-művészek - kortárs tereprendezési esettanulmányok - térlátásfejlesztő feladatok agyagból, kartonból, vegyes technikákból, és végül rajzi feladatok. A könyv bemutatójára 2022. őszén került sor a MATE-n, több vendég-előadással egyetemben, de azóta az MTSZ nagygyűlésén is bemutatásra került Tapolcán. Ezért a több éves exploratív oktatói szemléletért és eredményekért a szerző ECLAS OUTSTANDING EDUCATOR díjban részesült 2022-ben, Ljubjanában; valamint MÉSZ Dicséretet kapott a Golden Cubes Award magyarországi fordulójában.
A könyv angol fordítását: SCUPLTURAL LANDFORMS, a 2023-as ÉTD-n mutattuk be, majd a BME nemzetközi építészképzésén kapott széles körű figyelmet. Mindezek közben szemlélete, tematikája beépült a MATE, Tájépítészeti Intézet MLA képzésének végzős félévébe, valamint a magyar nyelvű BSc. Tereprendezés tantárgyába is. A könyv eddigi sikere előrevetíti, hogy az oktatásban és a tervezői praxisban, a hagyományos műszaki tereprendezési feladatok mellett a terep-felületek művészibb, szabadabb, konceptuális megfogalmazása hazánkban is hangsúlyosabban meg tud majd jelenni. A könyvben tárgyalt nagy elődök (Noguchi, Halprin, Jencks, Corajoud) munkássága nyomán a nemzetközi tájépítészeti trendek sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a topográfiai alapú tér-képzésnek, felszín-alakításnak a játszófelületektől kezdve az posztindusztriális tájakig. A könyv ezeket a gátakat igyekszik lebontani, és kreatív gyakorlatokkal új utakat teremt. A kísérleti munkában, az alkotófeladatok kidolgozásában, kiállításrendezésben és fordításban a GYIK-Műhely kollégája, Terbe Rita építész, és Seloua Benkaid Kasbah, PhD-hallgató is aktívan részt vett.