Esemény

2023-12-08 10:00:00

Budapest, Hagyományok Háza

Ünnepvárás csendesen

Csuhéfonó műhelyfoglalkozás az ünnepvárás jegyében Csikné Bardon Réka iparművésszel a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgatagában

"Csendes"

Az idei legkedvesebb, a szívemhez legközelebb álló betlehemi jelenetemet úgy hívom: "Csendes". Azt a békés, meghitt pillanatot ábrázolja, amikor ők hárman Család lesznek. Egy lekerekített háromszög fa talapzaton, egyszerű természetes anyagok, kukoricacsutka és néhány csuhélevél, vessződarab. 

Amikor a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagának műhelyfoglalkozásaira készültem, mindenképpen szerettem volna olyan csuhémunkát tanítani, ami végtelenül egyszerű, finom, békés, mint amilyen az a Pillanat lehetett, vagy amilyennek az Ünnepvárást is szeretnénk... vagy legalább törekedni szeretnénk erre. Szerettem volna a kétórás foglalkozások alatt minél többet megmutatni a mesterségemből is. Megmutatni, milyen gazdagság van néhány természetes anyagban, és milyen csodálatos és kifejező lehet a csuhéfonás. Nagyon elmélyült, szorgalmas alkotói munka és igazi meghitt közösségi élmény volt. Úgy érzem, sikerült megvalósítanom, amit terveztem: a csuhélevelek rabul ejtették az alkotni vágyó szíveket... csendesen.