Esemény

2023-12-04 19:00:00

Óbudai Társaskör Budapest

Visky András: Kitelepítés című regényének színpadi verziója.

Visky András többszörösen díjazott KITELEPÍTÉS című regényéből Perczel Enikő és Árkosi Árpád írt színpadi adaptációt.

https://www.obudaitarsaskor.hu/index.php/hu/component/jem/event/40087-visky-andras-kitelepites-elo-hangoskonyv-bemutato

https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/12/via-dolorosa-szinpadon-testkozelbol?fbclid=IwAR39nR0Wa88mjaDNtDtKx5w__EWxdXvVHnmsVOdL5i_Yr01NnQK8FHzMXFA

Az Író két éves volt, amikor 1956-ban református lelkész édesapját, Ferencet huszonkét évi börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Édesanyjával Júliával, valamint hat nagyobb testvérével egy Duna-delta környéki lágerbe, a romániai Gulagra telepítették ki. Velük tartott Nényu, egy angyalszerű lény, aki cselédlányként került a családhoz, és önkéntes sorsközösséget vállalt velük. 

Az apát végül hat év után kiengedték. Az előadás ezt a hat évet sűríti, a legkisebb fiú immár felnőtt Íróként idézi meg a lágerélet nyomorúságos küzdelmeit, és rajzolja újra meg újra az elmosódó apaképet; valamint a nyolc éves kisfiú és az édesapa katartikus újra-találkozását.

Megrendítő történet egyrészt az otthon és az apa elvesztéséről, a száműzöttségről, meghurcoltatásról, kényszermunkáról, a puszta létért való küzdelemről, másrészt a családi szeretetről, a nők földöntúli erejéről, a minden racionalitást nélkülöző hitről és a gondviselés megtartó erejéről. 

Az Óbudai Társaskör repertoáron tartja az előadást. Következő előadás 2023.december 13.

tervezett előadások: 2024 február és április

Fesztiválmeghívásoknak is eleget tesz. A DESZKA Fesztiválra 2024-ben máris meghívást kapott az előadás.