Kiss Tünde 2024

népművészet

Bemutatkozás

Kiss Tünde gyékényfonó népi iparművész vagyok. Az ország egyik legszebb falujában, Hollókőn élek családommal. Mindig közel éreztem magamat a magyar népi kultúrához, nagy csodálója vagyok hagyományaink sokszínűségének. Szeretem a természetes anyagokból készült tárgyakat, ezért kezdtem el foglalkozni a gyékénnyel és a kákával. Ez a szerelem már 2008 óta töretlen, azóta folyamatosan alkotok. A mesterséget Budapesten a Hagyományok Házában tanultam. Sokat köszönhetek oktatómnak, Bárány Marának, aki megtanította az alapokat. 

 Az elmúlt években mindinkább arra törekedtem, hogy a hagyományt átültessem a mai modern világunkba. A formák megújításával és a különböző anyagok kombinálásával születnek meg a különböző fonott táskák, övek, ékszerek, de akár lakberendezési tárgyak is, melyek jól használhatóak mindennapjainkban.

Munkáimat rendszeresen zsűriztetem, így a legtöbb alkotásom minősített, rendelkezik a Páva védjeggyel. Fontosnak tartom hagyományaink tovább örökítését, ezért rendszeresen vállalok kézműves bemutatót és oktatást gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt. Az elmúlt években számos hazai és külföldi rendezvényen vettem részt, mint kézműves.

Számomra az alkotás öröm, harmónia, kikapcsolódás. Sok barátságot, utazást, elismerést köszönhetek neki. Munkám által sok szép helyre, különböző országokba eljutottam, ahol sokat tanultam és tanítottam én is.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események