Csoma Sándor

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

2018-ban végeztem a Metropolitan Egyetem Mozgóképművész MA szakán, valamint a Színház - és Filmművészeti Egyetemen Enyedi Ildikó Filmrendező MA osztályában. A filmezés iránti szerelmem még gyerekkoromba nyúlik vissza, amikor 8 évesen az osztálytársaimmal az első kisfilmünket készítettük. Azóta a rövidfilmjeim számos külföldi fesztiválon jártak Los Angeles-től Krakkóig, nyertek díjakat Uruguay-ban, Dél-Afrikában, Litvániában. Magyarországon is számos elismerést kaptam, melynek csúcspontja a 2021-ben kapott Sára Sándor díj volt. Első nagyjátékfilmem, a "Magasságok és mélységek" Erőss Zsolt hegymászó feleségének, Sterczer Hildának a gyászfeldolgozásáról szól. Sikerrel vetítették a mozik, idén pedig elnyerte - többek közt - a Filmkritikusok Legjobb elsőfilm díját.  

A filmrendezés és forgatókönyvírás mellett a Magyar Agrártudományi Egyetemen dolgozom egyetemi tanársegéd pozícióban, ill. a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézetében is tanítok óraadó tanárként.

A szakmai munkatervem 2 forgatókönyv megírására irányul. Az első egy - a rendszerváltozás idején játszódó - road movie, mely egy VHS kazettákkal seftelő apuka és a vadóc kislánya történetét meséli el. A második forgatókönyv Polcz Alaine életébe enged betekintést az 1991-es évben, amikor megírja híres regényét, az "Asszony a fronton"-t, valamint megalapítja a Magyar Hospice Alapítványt.

Iskolák

Színház - és Filmművészeti Egyetem

Jelenlegi Munkahely

Magyar Agrártudományi Egyetem, Rippl-Rónai Művészeti Intézet

Hírek, Események

2023-11-01 00:45:00

Hír

A Torontóban megrendezésre került 1. Törőcsik Mari filmfesztiválon a Magasságok és mélységek kapta a fesztivál egyetlen díját, a Közönségdíjat. Csoma Sándor az Uránia moziban vehette át a Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását.

2023-11-12 00:39:00

Hír

A németországi Braunschweig Nemzetközi Filmfesztiválján szerepelt a versenyprogramban a Magasságok és mélységek című életrajzi dráma. Mind a zsűri, mind a kritikusok remekül fogadták. A közönségtalálkozón a rendező új filmtervei is szóba kerültek.

2023-11-23 00:37:00

Esemény

A berlini Liszt Intézet közönségtalálkozót szervezett a Magasságok és mélységek című filmünk számára. A film a CHB filmklubjának keretén belül került vetítésre.

2023-10-14 00:25:00

Esemény

A prágai Liszt Intézet közönségtalálkozót szervezett a Magasságok és mélységek című filmünk számára. A film a Magyar filmek szemléje keretén belül került vetítésre.