Bucz Magor 2023

zeneművészet

Bemutatkozás

Bucz Magor jelenleg a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója és óraadó demonstrátora, a Bartók Rádió külsős szerkesztő-riportere, valamint a Térszínház igazgató-művészeti vezetője. 2019-ben diplomázott a Zeneakadémia zeneszerző mesterszakán Fekete Gyula növendékeként, majd ugyanitt folytatott zenepedagógiai tanulmányokat is. Fél évet a római Santa Cecilia Conservatorio zeneszerzés programjának résztvevője volt Riccardo Riccardi irányításával. Számos hazai és nemzetközi versenyen díjazták műveit, melyek közül kiemelkedik a CroPatria Nemzetközi Zeneszerző Verseny fődíja (2014), a Bartók Rádió Petőfi200 Zeneszerző Verseny 3. helyezése (2023), a Színház- és Filmművészeti Egyetem dalversenyének 1. díja (2015), és a Zeneakadémia Zeneszerző Verseny 1. helyezése (2019). 2018-ban megkapta a Zeneakadémia Neszlényi Andor-díját, amelyet a tanév legkiemelkedőbb zeneművéért adományoztak. A hazai koncertélet aktív résztvevője, de számos bemutatója volt már külföldön is. Színházi és filmzeneszerzőként is tevékeny, legutóbbi filmes munkája a 2021-ben bemutatott Magyar Passió volt. 

Olyan klasszikus értékekre építő zeneszerzőnek vallja magát, aki nyitottan tekint az ún. komoly-, és ún. könnyűzene számos irányzatára. Hitet tesz látszólag távol eső stílusok klasszikus nézőpontú fúziója mellett, nem csupán kísérletezési szándékból, hanem azért is, mert a klasszikuszenei kultúra továbbélésének egyik biztosítékát látja benne. Úgy véli, hogy ebben a misszióban újszerű szerep juthat a klasszikus képzésben részesült, kortárs zeneszerzőknek.

Az ösztöndíjas időszak alatt egy mintegy másfélórás oratóriumot komponál, amely Liszt Ferenc "Szent Erzsébet legendája" nyomán Szent László történetét dolgozza fel. Munkáját alapvetően három fázisra osztja: a Liszt-mű (mint etalon) tudományos igényű elemzése, a szövegkönyv összeálltása, az oratórium megírása és hangszerelése.

Iskolák

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Jelenlegi Munkahely

Szabadúszó zeneszerző, a Térszínház igazgató-művészeti vezetője, a Bartók Rádió külsős munkatársa

Hírek, Események

Hír

Az MVM Classic & Club koncertsorozaton Bucz Magorral is találkozhatunk az év során.

2024-06-28 00:00:00

Esemény

Fesztivon versenyezhet a Bucz Magor zenéjével bemutatott "zenés monarchiasirató", a Švejk.

2023-12-18 20:28:00

Hír

Bucz Magor 3. helyezést ért el a Bartók Rádió zeneszerző pályázatán.

2023-12-18 20:15:00

Hír

Átadták a 2023-as Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában. A díjazottak között van Bucz Magor zeneszerző is.