Pápai Áron Gergely

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

Független filmes vagyok, elsősorban operatőrként dolgozom.
 Az elmúlt években saját munkáimon kívül többek között Dárday István, Bálint Arthur, Domokos János, Gulyás Gyula, 
Osgyáni Gábor, Balog Gábor filmjeiben dolgoztam. A Kunt Ernő Képíró Műhely
alapító tagja vagyok, a Dunatáj Alapítvány produkcióiban is rendszeresen részt
veszek.
Végzettségemet tekintve film szakirányos kulturális antropológus vagyok,
filmkészítőként elsősorban környezetvédelmi és emberi jogi problémákkal foglalkozom.

Az MMA 3 éves öszödíjprogramjában egy multimédiás kísérleti slowfilm sorozattal veszek részt, melyben az ember és a táj destruktív viszonyát vizsgálom, a saját élőhelyünk környezetünkre gyakorolt hatására reflektálok filmes és zenei eszközökkel. 

A város és a természet között egy hatalmas pufferzóna húzódik: logisztikai központok, védőerdők, bevezető útszakaszok, rendező-pályaudvarok, magasfeszültségű vezetékek, depók, használaton kívüli és használatba vont területek. Az ember tájmegmunkáló tevékenysége óriási kiterjedésű. Betonteknőkben vezetjük el a patakokat és a folyókat, széles sávokat vágunk az erdőkbe, hogy magasfeszültségű kábeleket vezessünk keresztül kasul.

Ennek a háromévesre tervezett munkának a célja, hogy ezt a leigázott, kizsákmányolt tájat ábrázoljam a mozgókép és a zene, atmoszféra, sounddesign eszközeivel. A sorozattal nem célom a szemléletformálás. Ez a munka sokkal inkább szemebenézés azzal a lassú karambollal, ami a fenntarthatatlan létezésünk és a természeti környezetünk között történik. A munkámban inkább a szorongás, a végességgel való szembesülés és a gyászmunka fázisainak megélése adják a központi elemeket.

A hároméves program alatt körübelül negyedévente készülnek új epizódok, a sorozat elkészült részeit itt lehet megnézni: https://youtube.com/playlist?list=PL2hsQUNE4upK6iI93j4wBcVpg5efnsUXE&si=Rn8oidEx4bzZ39bS

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2024-02-11 20:07:00

Esemény

Utazás a Mesterséges Városba Live-act és Filmvetítés Pápai Gergő slow film sorozatának újabb epizódja a Lumenben

2024-01-26 13:31:00

Esemény

néma film és élő zene - lassű sodródás Budapest láthatatlan tájai felett

2023-12-19 12:15:00

Hír

egyetemista koromban nagy hatással voltak rám Bálint Arthur filmjei, részben a hatására választottam ezt a pályát. Mindig szerettem volna vele dolgozni, most Balánbányán forgatjuk a Mesterséges Várost.

2023-12-18 12:00:00

Hír

MISKOLC-WIEN-SOPRON-AUGSBURG-FRANKFURT //// UNLOCKED - THE GREAT TOUR