Ambrus Emese

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

Székelyudvarhelyen születtem, Kolozsváron élek.

A filmkészítéshez a színészi (Kolozsvári Állami Magyar Színház), majd a televíziós bemondói-szerkesztői (Román Nemzeti Televízió, kolozsvári magyar szerkesztőség) pálya felől érkeztem.  A pályán való továbblépésemet a Dunaversitas Egyesület dokumentumfilmes mesterkurzusa határozta meg.

Mivel filmjeim formanyelve megkövetelte az egyszemélyes stábot, megtanultam a filmkészítés technikai oldalát is. Részt vettem vágó-operatőrképző tanfolyamokon, filmes táborokban, nemzetközi filmes workshopokon, majd televíziós munkámat operatőrként folytattam román nyelvű szerkesztőségekben.

A hangos mozgóképpel való történetmesélést, és ezen belül a jelenben zajló élethelyzetek dokumentálását, az egyéni sorsokon át bemutatott őszinte emberi megnyilvánulások rögzítését, mint művészi kifejező formát éreztem legközelebb az egyéniségemhez. Ebben az irányban folytattam tanulmányaimat Kolozsváron, a Sapientia EMTE - Film, Fotó, Média szakán, mesteri fokozaton.

Dokumentumfilmjeimben és televíziós anyagaimban követtem az erdélyi falu hagyományait, népi mesterségeit, kutattam a szórványban élő magyarság helyzetét, kisebbségben élő előadóművészek életútját dolgoztam fel.

Mozgóképes munkásságomat párhuzamosan végigkísérte a kerámiázás. Dekoratív edényeim használati tárgyak, amelyeket fazekas korongon formázok, magam festem és égetem. Oldalam: www.facebook.com/emeidea.ro

2016-ban alapítottam a KarpatDok Studio nevű vállalkozásomat, amely a film és a kerámiakészítési tevékenységeimet egyesíti. Felkérésre a civil szférának is készítek mozgóképes anyagokat. Mozgóképes munkáim operatőre, vágója, rendezője vagyok. Szerzői dokumentumfilmjeimmel nemzetközi fesztiválokon szerepeltem, ahol több díjat is nyertem.

Hagyományok modern korongon című, jelen pályázatom a kortárs erdélyi fazekasok munkásságát kutatja és dokumentumfilmben dolgozza fel.  

Iskolák

Sapientia EMTE/Filmtudományok szak

Jelenlegi Munkahely

független dokumentumfilmes, keramikus

Hírek, Események