Nagy Lea

irodalom

Bemutatkozás

2000-ben születtem, Budapesten élek. Jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem szlavisztika alapszakos hallgatója vagyok. 2018 április 19-én jelent meg az első, önálló verseskötetem Légörvény címmel, a Napkút Kiadó gondozásában. 2019. április 11-én vehettem át érte a Magyar Írószövetség által alapított, az előző év legjobb verseskötetéért járó Debüt-díjat. 2020. májusában jelent a második verseskötetem, Kőhullás címmel, a Napkút Kiadó gondozásában, 2021-ben elnyertem érte a Khelidón-díjat. 2021-ben Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjas lettem. 2022. őszén megjelent a francia Le chaos en spectacle (Kiállított káosz) című verseskötetem a párizsi Editions du Cygne kiadó gondozásában.

A tervezett három év alatt egy verseskötetet és egy novelláskötetet tervezek megírni.

Első kötet címe: Sűrű olaj

Második kötet címe: Iránytű (versrétegződések)

A tervezett Sűrű olaj c. novelláskötetem fő témája a család, otthonkeresés, személyes, avagy kevésbé személyes, fiktív történetek. Az apa vagy az anya hiánya egyre gyakoribb társadalmunkban. A házasság fogalma átalakult az évek, generációk során. Írásaimban a saját vagy mások által hallott történetekkel dolgozom, olyan elemekkel bővítve, amelyekkel nem életrajzivá, hanem kissé szarkasztikus, szimbolikus szövegekké alakulnak át, hasonló helyzetben lévő fiataloknak és szülőknek nyújtva valamiféle támaszt, megértést. A sűrű olaj munkacím a hígítatlan valóságot jelenti, amely olajos, zsíros foltot hagy maga után.

Az "Iránytű" c. verseskötetemben "rétegeket" építek rá a verseimre, olyan "rétegeket", amelyek történetekből, a természet, a tenger, az élővilág lüktető mindennapjaiból, a saját, személyes élényeimből, avagy kevésbé személyes, fiktív történetekből állnak össze. Maga a természet, az "őserő" foglalkoztat, ilyen értelemben szomorú, de egyben meghatározó élményem a tavalyi, horvátországi földrengés. Verseim inspirációja ebből a katasztrófából is fakad.

Iskolák

Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium

Jelenlegi Munkahely

Nincs munkahelyem

Hírek, Események

2023-10-13 20:32:00

Hír

"Tegnap még ott" című versem megzenésített változata a NENE zenakar által.

2023-09-26 03:13:00

Esemény

Transpoesie a szavak erejét, a természet szépségét, a szecessziós építészetet, valamint azt a létfontosságú szerepet ünnepelte, amelyet a nők játszanak társadalmunk és világunk alakításában. Ezen az egyhetes költészeti fesztiválon képviselhettem idén Magyarországot a PKÜ meghívásával.