Lakos Nóra

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

Lakos Nóra filmrendező, forgatókönyvíró  
a Cinemira - Nemzetközi Gyerek és Ifjúsági Filmfesztivál vezetője. 

Nóra a Színház -és Filmművészeti Egyetemen végzett filmrendező szakon, majd a londoni és brüsszeli filmegyetemen tanult rendezést. Első nagyjátékfilmje: HAB címmel, 2020 őszén került a mozikba és 2021-ben mutatta be az HBO. A film 12 nemzetközi díjat nyert, többek között a legjobb nagyjátékfilmnek és legjobb rendezésnek járó fődíjakat. Nóra jelenleg második nagyjátékfilmjén dolgozik, Véletlenül írtam egy könyvet címmel tervez családi filmet forgatni, nemzetközi koprodukcióban. A forgatókönyv 2021 októberében elnyerte az Eurimage díját, amelyet a legjobb nemzetközi koprodukciós projektnek ítéltek oda Európa legrangosabb, fiatal közönségnek szóló filmfesztiválján a holland Cinekid-en. Nóra számos rövidfilmet (Edina, Egy napra visszamennék, Otthon) és dokumentumfilmet (Magyar bajusz) rendezett, amelyek rangos nemzetközi filmfesztiválokon vettek részt és nyerek díjat, mint Sarajevo Film Festival, Encounters, Tiff.  

Nóra elkötelezett híve a gyerek -és ifjúsági film műfaj felélesztésének Magyarországon. 2014-ben megalapította a Gyerekfilm Akadémiát, amelynek keretein belül a legfiatalabb generációnak (8-18 évesek) tart filmes workshopokat, és a Squirrel Film Gyártó céget, amely animációs és élőszereplős sorozatokat, filmeket fejleszt és gyárt a fiatal közönség számára. 2018-ban létrehozta a Cinemira - Nemzetközi Gyerek és Ifjúsági Filmfesztivált, ahol a fiatal közönségnek szóló kiemelkedő nemzetközi alkotásokat mutatják be.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2023-04-23 15:58:00

Esemény

Különleges családi program a film és színház kedvelőinek a hosszúhétvégén.

2023-04-08 12:17:00

Hír

A legnagyobb kortárs filmesek mellett támogatják a Hab rendezőjét, Lakos Nórát, aki most Véletlenül írtam egy könyvet címmel készít családi filmet egy kislányról, aki a valóság elől az írásban talál menedéket.

2022-12-15 16:27:00

Hír

A Cinemira, hazánk egyetlen Gyerek-és Ifjúsági Filmfesztiválja az ünnepek alatt is meglepetéssel készül: december 6. és január 6. között elindítja a Cinemira Stream szolgáltatást. Az ünnepi hónapban 45 fiataloknak szóló kisfilm és animáció elérhető ingyenesen a Cinemira Stream platformján.

2022-12-15 16:15:00

Hír

A Véletlenül írtam egy könyvet című családi film holland-magyar koprodukcióban készül. Lakos Nóra második nagyjátékfilmje 2023 első felében kezd forogni.