Hír

2024-01-04 12:01:00

Chamonix, Franciaország

100 éves évfordulója van az első Téli Olimpiai Játékoknak, 1924. Chamonix

Száz éve, 1924. január 25-én nyílt meg az első téli olimpiai játékok a franciaországi Chamonix-ban. Az eredetileg Semaine des Sports d'Hiver (Nemzetközi Téli Sporthét) néven ismert játékok az 1924-es nyári olimpiához kapcsolódnak, majd később az első téli olimpiai játékoknak nevezték ki.

100 éves évfordulója van az első Téli Olimpiai Játékoknak, 1924. Chamonix

Száz éve, 1924. január 25-én nyílt meg az első téli olimpiai játékok a franciaországi Chamonix-ban. Az eredetileg Semaine des Sports d'Hiver (Nemzetközi Téli Sporthét) néven ismert játékok az 1924-es nyári olimpiához kapcsolódnak, majd később az első téli olimpiai játékoknak nevezték ki. A kis hegyi üdülőváros jelentős összegeket fektetett be egy bobpálya és egy jégpálya építésére, valamint a meglévő síugrópálya fejlesztésére.

16 nemzet 250 sportolója vett részt a 14 fajta sportversenyben:

Ausztria, Belgium, Kanada, Csehszlovákia, Finnország, Franciaország,

Nagy Britannia, Magyarország, Olaszország, Lettország, Norvégia,

Lengyelország, Svédország, Svájc, USA, Jugoszlávia.

Síelős voltak: síugrás, military-sí (síugrásból, sífutásból és lövészetből állt), sífutás, és kombinált sí (ugrás és futás). A Chamonix lóversenypálya téliesített változata fogadta a korcsolyás sportokat: műkorcsolya, gyorskorcsolya, curling, hoki.

A Chamonixban lévő Musée de la Mémoire et de Patrimoine Janny Couttet Múzeum az évforduló alkalmából az olimpián készült fotókból mutat be kiállítást (egészen 2025. márciusáig látogatható) – és mint a múzeum névadó családja, a Gay-Couttet családtól is számos fénykép van. Emellett Chamonixban többféle rendezvény és kültéri poszterkiállítás is nyílt a százéves évfordulóra.