Péter Ildikó

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

Péter Ildikó fotóművész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott fotográfia szakon 2007-ben.

Fotográfiai munkáinak központi témája az ember, az épített tér és a természet. Középformátumú és nagyformátumú, hagyományos filmes fényképezőgépekkel dolgozik, számára az alkotófolyamat meghatározó része az alkalmazott technika. Képein néptelen városi terek, ipari területek, építkezések elevenednek meg, a változás és állandóság határán. Fotóival társadalmi, szociológiai, gazdasági és történelmi összefüggéseket tanulmányoz. Munkáihoz nemcsak képeket, hanem hanganyagokat, interjúkat, szövegeket is készít, és kiállításain többféle prezentációs lehetőséget is használ a hagyományos keretezett képeken kívül.

Számos díjban és ösztöndíjban részesült Magyarországon és külföldön egyaránt. Háromszoros Pécsi József ösztöndíjas; 2009-ben elnyerte az André Kertész fotográfiai díjat, 2012-ben az angliai RIBA Goldfinger ösztöndíjat, 2014-ben a francia Lucien és Rodolf Hervé díjat és 2015-ben a European Photography Exhibition Award 12 európai ösztöndíjasa közé választották. Képei különféle hazai és európai kiállításon szerepeltek.

A 2023-2025-ös három éves ösztöndíjas időszak alatt Tájképek munkacimű kutatómunkát és fotográfiai sorozatot tervez létrehozni. Az ösztöndíjas program első felében a fotográfia kezdeteihez nyúl vissza, az 1800-as és 1900-as évek tájképfotózásának kiemelkedő alakjait szeretné tanulmányozni, különböző helyszínekhez kötődő fotósok munkáit. Később ezek a helyszínek, régiók lesznek a fotózásainak helyszínei. Európán belül főként alpesi, hegyvidéki tájakra szeretne koncentrálni az alkotó: francia, olasz, szlovén Alpok, Magas-Tátra, és esetlegesen magyarországi tájak is. 

A kutatómunka egy része a helyi múzeumok, archívumok és könyvtárak segítségével fog megvalósulni, míg a terepen történő fotózás filmes géppel, középformátumú kamerával fog készülni.

Iskolák

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2024-03-14 16:46:00

Hír

A bécsi Westlicht múzeum nagy kameragyűjteménye és kiállítása

2024-01-04 12:01:00

Hír

Száz éve, 1924. január 25-én nyílt meg az első téli olimpiai játékok a franciaországi Chamonix-ban. Az eredetileg Semaine des Sports d'Hiver (Nemzetközi Téli Sporthét) néven ismert játékok az 1924-es nyári olimpiához kapcsolódnak, majd később az első téli olimpiai játékoknak nevezték ki.

2023-12-08 17:31:00

Hír

Az első kutatómunkám egyik része a négygenerációs fotósdinasztia, a Gay-Couttet család (Michel, Auguste és Adolphe, Justin és Roland) munkássága. Fényképgyűjteményük körülbelül 12 000 fényképből (üveglemezekből, diákból stb.) áll, amelyek 1880 és 1980 között készültek Chamonix-ban és az Alpokban.

2023-12-08 14:51:00

Hír

A franciaországi Janny Couttet Múzeum nemcsak a Chamonix régió fotóarchívumát őrzi, hanem időszaki kiállításokat kínál. A kutatáshoz hozzájárul egy dokumentumtárral, egy könyvtárral és egy történelmi fotótárral is. Ide látogattam el.