Hír

2023-12-13 10:50:00

online

A portréfestő Gerzson - kiállításkatalógus

Gerzson Pál portréfestészetének kései remekeiből nyílt kiállítás 2023. áprilisában. E kiállítás képi anyagából egy katalógust szerkesztettünk, melynek online változata 2023. decemberében jelenik meg.

Gerzson Pál portréfestészetének kései remekeiből nyílt kiállítás 2023. áprilisában. E kiállítás képi anyagából egy katalógust szerkesztettünk, melynek online változata 2023. decemberében jelenik meg.  

Gerzson Pál művészetének késődélutánja: a portrék

(Bevezető gondolatok a katalógushoz: Dergez-Rippl Dóra)

A magyar piktúra történetében, és kultúrtörténeti szempontból is egyedülálló portrégyűjteményt tekinthetnek meg most az érdeklődők. Életének késődélutánján Gerzson Pál közel száz barát és családtag vonásait örökítette meg az utókornak. Ez a szám nemcsak portréfestészeti szempontból kiemelkedő teljesítmény, hanem életművi beágyazottságát tekintve is különleges fordulat. Gerzson fiatalkori figurális alkotásait igen hamar felváltotta az absztraháló formaszerkesztés iránti vágy. Művészetének esszenciális karaktere lett a geometriai absztrakció, amely sajátos színharmóniákkal és árnyéktechnikákkal kiegészülve egyedivé és azonnal felismerhetővé tette műveit. A nonfigurális formajáték Gerzson számára a legnagyobb művészi kaland volt, ebből alkotva született meg a Gerzson-stílus. Utolsó éveiben mégis visszatért a figurális ábrázoláshoz, és kedélyes beszélgetések, irodalmi találkozások, filozófiai mélységű gondolatok során örömmel adta át magát a portréfestésnek. A kiállított portrék Gerzson emberközpontú művészi korszakát idézik. Ennek az életműben játszott szerepét nem lehet túlbecsülni. Ezt igazolja ez a kiállítás, és emellett tanúskodnak a festőtanítványok is.

„...lehet, hogy az emberábrázolás egy idő után fontosabb lesz, mint a táj [...]olyan világban élünk, amit a látható dolgokon keresztül igyekszünk megérteni, de biztos, hogy van egy Teremtő, aki az egészet létrehozta, középen az emberrel.”

/Füzes Gergely festőművész/

A portrésorozatból láthatjuk, hogy a geometriai absztrakciói mellett Gerzson otthonosan mozgott a figurális ábrázolás terepén is. Emellett az emberábrázoló alkotómunka egyben a baráti kapcsolatok lelki élményével is gazdagította.

„Mindegyik [modell] barátom, ismerősöm, esetleg barátom házastársa barátommá lett, miközben megismertem őt portréfestés közben, és így új barátot szereztem.” /Gerzson Pál/

Ez a kiállítás e barátságokat és a portrék keletkezésének oldott, szeretetteljes hangulatát eleveníti fel, és arra hív mindenkit, hogy töltsön el egy órát a tizenöt éve távozott mester és modelljei baráti miliőjében.