Hír

2023-11-24 10:46:00

Szeged

Az életműdíjas fotográfusnak, Németh Györgynek nyílt kiállítása Szegeden

Németh György kapta idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Fotóriporteri Életműdíját. A tekintélyes fotós 1989-től az MTI dél-alföldi fotóriportere volt. Németh a vidéki Magyarország első életműdíjas fotográfusa. A szegedi kiállítást Medgyesi Konstantin történész nyitotta meg.

„Rengeteg tanulás és megfigyelés van a jelentős életmű mögött. A fotóriporteri tevékenységén kívül Németh György nevéhez szorosan hozzátartozik elmélyült, jelentős fotódokumentarista munkássága is. Egyszerűen, a természetes fényeket és a természetes mozdulatokat, a „valóságot” fotózta. Olyan fotográfiákat készített, amelyek segítenek tovább gondolni a történeteket, vagy ahogy ő fogalmazott, olyan képeket készített, amelyek tovább mozognak. A lét és az elmúlás pillanatai érdeklik: ami éppen van. Számára a fotózás a világ megismerését és a világon való elgondolkodást jelenti” - olvasható a Capa Központ Németh Györgyről szóló méltatásában.

Németh György fotós, karikaturista, grafikus, festő és képi kommunikációt oktató tanár, mentor. 

Járt és dolgozott fotósként Spanyolországban, Iránban, Kubában, Burmában, Vietnámban, Örményországban, Grúziában. Ugyanakkor soha nem öncélú turista, hanem megismerni akar.

"Németh György fotóit nézve egyértelmű lehet a számunkra: nála a tehetség, a tapasztalatok, a technikai tudás és a kíváncsiság együtt van jelen. Látni és láttatni akar. Ha megnézzük a kiállított képeket, akkor mindegyikből, szó szerint mindegyikből  sugárzik az érzékenység, az empátia és a tapintat" - mondta a megnyitón Medgyesi Konstantin. 

A tárlat december 17-ig tekinthető meg a szegedi SZAB-székházban. 

A borítókép Kuklis István fotója (szeged.hu)