Esemény

2023-12-14 18:00:00

Budapest

Esterházy Art Award díjátadó és megnyitó

Az Esterházy Privatstiftung 2023-ban ismét meghirdeti az Esterházy Art Awardot. A díj kulturális jelentősége nem csupán odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. Célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása.

Az Esterházy Privatstiftung 2023-ban ismét meghirdette az Esterházy Art Awardot. A díj kulturális jelentősége nem csupán odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul; méretének, központi szerepének és a jelölt művészek gondos kiválogatásának köszönhetően a fiatal magyar művészvilág mértékadó áttekintésének minősül. Célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott elismerést kétévente minimum kettő, maximum három 45 év alatti magyar festőművésznek ítélik oda. 

A beküldött pályázatokból a független zsűri – dr. Fabényi Julia, dr. Ulrike Groos, Barbara Horvath, dr. Ottrubay István, Rieder Gábor, Szegedy-Maszák Zsuzsanna és Vitus Weh – döntése alapján 18 pályázó jutott tovább a második fordulóba és lett ezzel a díj jelöltje. A díjra jelölt művészek: Bede Kincső, Bernáth Dániel, Birkás Mona, Ember Sára, Gallov Péter, Horváth Gideon, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kristóf Gábor, Lőrincz Áron, Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin, Oláh Norbert, Pap Gábor, Pintér Gábor, Süveges Rita, Tollas Erik, Trapp Dominika és Vékony Dorottya.

Az Esterházy Art Award 2024 megnyitója és díjátadója 2023. december 14-én 18 órakor kezdődik. Helyszín: Ludwig Múzeum, 1. emelet, Üvegterem.