Hír

2023-12-08 17:31:00

Chamonix, Franciaország

Gay-Coutett fotósdinasztia

Az első kutatómunkám egyik része a négygenerációs fotósdinasztia, a Gay-Couttet család (Michel, Auguste és Adolphe, Justin és Roland) munkássága. Fényképgyűjteményük körülbelül 12 000 fényképből (üveglemezekből, diákból stb.) áll, amelyek 1880 és 1980 között készültek Chamonix-ban és az Alpokban.


Michel Couttet, Auguste Couttet, Justin Gay, Roland Gay-Couttet - a francia-svájci származású fotósok négy generációja, akik egy évszázadon át fotózták az Alpokat.

A fotótörténelem – és vele a tájképfotózás a 19. század közepén kezdődött, folytatva a hegynek azt a romantikus megközelítését, amelyet addig a festészet közvetített. Egy ideig a fotózás ugyanazokat az utakat próbálta bejárni -  ez a tájképek előtt álló turisták „teljes alakos” portréinak korszaka volt. De a technikai fejlődése gyorsan lehetővé tette a fotósok számára, hogy perspektívát váltsanak. A hegyek immár nem megközelíthetetlenek, hanem a tudósok, majd turisták és hegymászók játszóterévé vált. A helyi fotósok ebben az időben is igazi felfedezők és merész kalandorok voltak. Egy városi fotósnak, aki a Mont-Blanc lejtőire érkezett dolgozni, nem ugyanaz volt a célja, mint a megszokott környezetben tevékenykedő helyi fotósoknak. A Tairraz családhoz hasonlóan a Gay-Couttet család is ebbe a második kategóriába tartozott. Munkájuk ma is kiemelt jelentőségű, hiszen több mint száz évnyi dokumentáció áll rendelkezésre, több mint tízezer felvétellel.

A mai fiatal tehetségek a maguk módján örökítik meg a hegyek világát, amely nagy változásokon megy keresztül. Globális felmelegedés, túlzsúfoltság, túlzott urbanizáció. A megközelítésük már nem ugyanaz, mint a korai fotósoké. Egy esztétikus kompozíció válik a fő motívummá. Fontos viszont ismerni a múltat, mert annak megértése által lehet a jelent jobban ábrázolni.