Hír

2023-11-21 08:19:00

MagNet Közösségi Ház és MODEM Debrecen

Gesztusművészti tárlatvezetések® - Mihail Csehov Műhely

Mit üzen egy alkotás? Mi az érzése, hangulata, atmoszférája? A mozgás, mozdulat, mint az érzések, hangulatok és az atmoszféra gesztusa...

Örömmel számolok be arról a két Gesztusművészti tárlatvezetésről, amelyet 2023 júliusában, illetve októberében tartottam.

Mindkét alkalommal Mihail Csehov imaginációs megközelítését, az atmoszféra és az alkotás kisugárzását felhasználva kerestük meg azokat a gesztusokat, amelyek akkor, ott láthatóvá tehették az alkotók műveit.

Felemelő volt látni, hogy 30-40 perces bevezető gyakorlat után, kortól és képzettségtől függetlenül szinte az összes résztvevő belefeledkezett a modulataiba és így került közelebb az alkotások rejtett üzeneteihez.

Alább idézem a kurátorok visszajelzéseit, ajánlásait - illetve megosztom az eseményekről készült képek további linkjeit.

Amikor megmozdul az alkotás

Don Tamás

Turóczi Levente Herczeg Tamás építész hallgató felkérésére tartott két workshopot a MODEM-ben a Tiéd itt a Tér című programsorozatunk részeként. Mind a két workshop egy-egy aktuális kiállításunkhoz kapcsolódott. Levente nagyon szakszerűen és türelmesen építette fel a foglalkozásokat, elérte azt, hogy a résztvevők teljesen bevobnódjanak és fókoszuljának a feladatoktra. Az esemény utolsó 15-20 percében a résztvevők ráhangolódtak egy-egy kiállított műre és különböző mozgásokat végeztek hozzájuk kapcsolódva. Tapasztalataim alapján egy ilyen foglalkozáson keresztül a látogatók könnyebben tudnak kapcsolódni az egyes művekhez.

Túl a megfogalmazhatón

Juraszek Krisztina

Túl a megfogalmazhatón Újfalusi Éva Gesztusoktól a történetekig című kiállításán egy rendhagyó tárlatvezetés kapcsán a közönség, a festményeket szemlélve mozgással fejezhette ki érzéseit. A Turóczi Levente által tartott gesztusművészeti tárlatvezetés során a nézők megismerkedhettek a Csehov technikával, majd kipróbálhatták azt. A gyakorlat során Levente megbontotta az alapvető értelmezési kereteket, melyekhez akarva vagy akaratlanul, de tartjuk magunkat és teljesen új, sokak számára ismeretlen perspektívát kínált az alkotások értelmezéséhez. Fókuszba került a test, a mozgás, mint gondolataink megfogalmazásának lehetősége. A Csehov módszer egyfajta esztétikai tapasztalat, mindent kizáró koncentrációs gyakorlat saját magaddal és a testeddel.

Linkek:

Mihail Csehov Műhely weboldalán: Gesztusművészeti tárlatvezetés®

MagNet Közösségi Ház: Belső utakon - Ujfalusi Éva kiállítása

MODEM: Amikor megmozdul az alkotás

Képek:

Gesztusoktól a történeteig - Ujfalusi Éva kiállításán

Amikor megmozdul az alkotás - Re:Re Művészi újrajátszás, az újrajátszás művészete és a keserű Károly Keserü: Körbe-körbe kiállításokon.