Hír

2023-08-16 11:23:00

Budapest

Gipszbeton workshop júliusban

Tájépítész alap és mesterszakos valamint településmérnök hallgatók bevonásával többfinkciós kerti építményt/tárolót építettünk egy 3 napos workshop keretében gipszbetonból

Az ösztöndíj program keretében ígéretet tettem a gipszbeton, mint építőanyag megismertetésére a tervező szférával, erre a legjobb mód az egyetemi oktatásban szerepeltetni.

Már a tervezésbe is bevontam a hallgatókat, hisz a feladatra mini tervpályázatot írtam ki. Így a hallgatók már a  tervezés folyamán megismerkedhettek az építőanyag lehetőségeivel.

A tervpályázat győztesét a megbízokkal közösen választottuk ki, a megbízói igények és a gipszbeton lehetőségeinek kihasználása voltak a fő bírálati szempontok. A nyertes terv Hantos Ádám hallgató munkája volt a leginkább, mely a pályázat követelményeinek megfelelt. 

Ezután a tervezés folytatódott a méreteket pontosítottuk néhány megbízói igényt még beintegráltunk és a műszaki, vízelveztései és egyéb részleteket megoldottuk .A kivitelezést Marodi Péter és csapata végezte úgy, hogy a hallgatók is be voltak osztva 3 órás turnusokba. Így testközelből ismerhették meg a dermesztés folyamatát, vasalhatták az elemeket és öntötték a betont. A kivitelezésre szánt 3 nap nagyon jól sikerült. 

A kis kerti építémny-tároló-mászóka-napozó most szerekezetkészen várja a befejezőmunkálatokat. Ez az építmény szinte az összes létező épületszerkezetet tartalmazta kicsiben, hisz készült fal, födém, lépcső, korlát és bútor is, amolyan "állatorvosi ló"  a szó pozitív értelmében.

Köszönet a hallgatóknak és főként a megbízóknak Varga-Bajkai Otíliának és Varga Gergelynek, hogy ez a projekt létrejöhetett.