Kucsinka-Kopin Katalin

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

Művészettörténész, muzeológus, kurátor, újságíró vagyok. 2006-ban végeztem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténet és kommunikáció szakán. CEEPUS ösztöndíjjal fél évet vendéghallgatóként töltöttem a nagyszombati Tudományegyetemen, valamint a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem művészettörténet szakán. 2005-től rendszeresen publikálok művészeti lapokban, írásaim megjelennek a Fotóművészetben, az Új Művészetben, az Artportalon, a Flash Artban, a Punkt.hu-n. 2010-2023 között a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum művészettörténésze és muzeológusa voltam, 2022-től a PhotoLab nevű fotográfiai kiállítóhely művészeti vezetőjeként és kurátoraként tevékenykedtem, jelenleg független kurátorként dolgozom. Több életműkiállítást és csoportos kiállítást jegyzek kurátorként, katalógusok és monografikus munkák szerzője és szerkesztője vagyok. A kiállításokhoz kapcsolódóan riportfilmeket és interjúkat készítek a kortárs művészet szereplőivel. Moderátorként rendszeresen részt veszek művészeti könyv- és filmbemutatókon, tárlatvezetéseket tartok. A Fotoklikk  online társalgó egyik moderátora vagyok. Kiemelt kutatási területem a kortárs fotóművészet, azon belül is a dokumentarista fotográfia.

Az ösztöndíjas időszak alatt előre meghatározott tematikai egységek mentén tekintem át és térképezem fel a magyar dokumentarista fotográfia aktív képviselőinek hosszútávú anyagait. Elsődleges feladatom a fotográfusokkal történő kapcsolatfelvétel, a fotográfiai portfóliójuk mélyebb megismerése, interjú készítés, elemző szöveg írása a kiválasztott fotóesszékről, valamint egy összefoglaló tanulmány megírása a bemutatott alkotókról, a dokumentarista fotográfia jelenéről, főbb tendenciáiról, kihívásairól, mozgásteréről, befogadói közegéről.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2024-03-20 00:00:00

Esemény

Láthatatlan gyerekek”. Szegregátumban és gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekek életkilátásai.

2024-02-14 13:30:00

Esemény

A DokuMa második beszélgetésén a generációk közötti kapcsolódási lehetőségek kerülnek fókuszba. Hogyan ábrázolható a nagyszülőkhöz fűződő viszony és emlékek halmaza, hogyan íródik felül és változik meg a kisgyerekként kialakult kötődési mintázat a felnőttkorba érve? Milyen érzés szembesülni az élet

2024-01-22 15:28:00

Hír

A sorozat célkitűzése a hazai dokumentarista fotográfia hosszútávú kutatása és láthatóvá tétele. A DokuMa projekt során a magyar dokumentarista fotográfia fiatal és középnemzedékéhez tartozó alkotóinak fotóesszéit mutatom be egy-egy téma mentén.

2023-10-26 16:44:00

Esemény

Észleletek - dokumentarista fotográfia a tudomány és a szemléletformálás szolgálatában Beszélgetés Esther Horváth és Kállai Márton fotográfusokkal Moderátor: Kopin Katalin

2023-11-10 16:34:00

Esemény

Minden kedves érdeklődőt szeretettel hívunk, csatlakozzatok a MÚOSZ Fotóiskola Riport 1 kurzus hallgatóihoz és beszélgessetek Kállai Mártonnal, Kopin Katalinnal és Szarka Klárával! Egyben ez az utolsó nyilvános nyitvatartási nap Kállai Márton kiállításán, aki 16 órától várja a látogatókat.

2023-10-24 16:28:00

Esemény

Kállai Márton fotósorozatának középpontjában a tudományos megfigyelés áll, meteorológusok, társadalmi megfigyelők, ökológusok, dendrológusok, biológusok felfedezési vágytól hajtott, apró lépésekből összeálló, elhívatott munkáját követi végig terepen és laborban.

2023-12-13 16:22:00

Esemény

Te is szoktál fotózni? Szívesen meg is mutatnád a képeidet egy szakmabelinek? Gyere el hozzánk a Capa Központba és beszélgess kurátor kollégánkkal! Időpont: 2023. december 13., szerda, 15 óra Felkért konzulens: Kopin Katalin művészettörténész, kurátor

2023-09-12 15:07:00

Esemény

Az artist talk esemény során a vízről és annak hiányáról volt szó, különböző szempontok szerint, illetve arról, mindezt hogyan lehet a dokumentarizmus eszköztárával rögzíteni, megmutatni és egyúttal szemléletet formálni általa.

2023-09-10 14:53:00

Esemény

Hajdú D. András hosszú távú dokumentarista fotóesszéje a Kongói Demokratikus Köztársaságba vezet el minket. A program során a fotók hátterét ismerhettük meg.

2023-09-01 14:36:00

Esemény

A Cataracta - Múlóban a sötétség című fotográfiai kiállítás alkotóját, Hajdú D. Andrást arra kértem, válasszon egy számára inspiráló filmet, ami hatással volt a szemléletére. A Föld sója című film vetítése előtt a kiállítótérben megismerhettük az alkotó gondolatait a képalkotásról.