Esemény

2024-04-27 00:00:00

Szolnok, Tiszaliget, Campus

Jászkun Gasztro Udvar

KÖE Kunhímző Közössége "Ránk bízott örökség" címmel bemutatóval várja a látoggatókat.


"2024. április 27. - A nap, amikor a magyar gasztronómia és a Jászkunság ízei találkoznak!

De még hogy! Elhozzuk Önöknek a Jászkunság legismertebb és legkedveltebb ételeit, hogy megkóstolhassák, megízlelhessék, és aztán megvásárolva akár hazavihessék! A gasztronómiai kínálat mellett a kulturális örökségünk egy széles szeletét is bemutatjuk ezen a napon! A Jászkun Gasztro Udvar egy családias, kellemes hangulatú közegben, a Campus előtti téren és az odavezető úton várja mindazokat, akik szívesen töltenének el szabadidejüket úgy, hogy közben isteni, hagyományos és újragondolt vagy éppen teljesen új, ám a Jászkunsághoz kötődő ételeket fogyasztanak és közben kulturális programjainkba is bekapcsoldónak.
9:30-kor Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Dr.Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője és Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke nyitja meg a Jászkun Gasztro Udvart és a Magyarország Étele Verseny döntőjét.
Mutatjuk Önöknek a részletes "étlapunkat":
o Karcagi birkapörkölt: a NAK JNSZ Vármegyei Szervezete közreműködésében
o szolnoki gulyás és szolnoki habos isler: Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata közreműködésében
o tiszai halászlé a Magyar Ízőrzők Gasztrokulturális Egyesülete által
o "Egy Csepp Tisza-tó" sulyom pohárkrém ( a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Tortája 2024. évi verseny profi/mentes kategóriájának győztes tortája pohárkrémként újragondolva) , kézműves csoki különlegességek. Itt debütál a Tisza-tavi halászlé!!! Mindezek megalkotója az abádszalóki Szabó István, az Egy csepp Tisza-tó kézműves csokoládéműhely alapító-ötletgazdája
o A JNSZ Vármegyei Önkormányzat és a JNSZ Vármegyei Értéktár információs pultja, benne kvízjátékkal, értékes nyereményekért, valamint az Édes Szívem! desszert túra az Alföld szívében gasztroturisztikai projekt idei újdonságaival
o Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred: "Utazó múzeum programja" keretében : honfoglalás-kori ételkóstoló és történelmi játszóház, Tomaj nemzetség lakomája: vadhúsos-zöldséges árpakása cserépbográcsban, mézes kölesmálé aszalt gyümölccsel és túróval, kumisz
o Ferdinánd Bisztró, Kunmadaras: isteni finom ferdinánd-válogatással készül.
o A Kézműves Örökség Egyesület Kunhímző Közössége "Ránk bízott örökség" címmel bemutatóval várja a látogatókat a Jászkunság kulturális örökségéből: kunhímzés, nagykunsági szűcshímzés, jászhímzés, nagykunsági vertcsipke és szolnoki varrott csipke.
o Mezőtúr Város Önkormányzata túri perec kóstolással, kulturális és kézműves bemutatóval készül
o A Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület a "Jász hagyományok útján" címmel népművészeti motívumokat alkalmazó foglalkoztatóval és anyagsimogató játékkal készül, illetve jászsági grillázstortát is lehet kóstolni.

Az esemény a Magyarország Étele 2024. verseny országos döntője kísérő rendezvénye, a Múlt és jelen - értéknap a Jászkunság gasztronómiai örökségéről c. konferencia társrendezvénye.

Jöjjenek minél többen, töltsük együtt az április 27-ei napot a magyar és a Jászkun gasztronómia jegyében!" 

https://www.facebook.com/events/1469620753904335