Bán Andrea

népművészet

Bemutatkozás

A Nagykunság díszítőművészetében három hímzésfajta ismeretes: a kunhímzés, nagykunsági szűcshímzés és a nagykunsági szűrhímzés, valamint a vertcsipke. Kutatómunkámat 16 évvel ezelőtt kezdtem. Legfőbb célom, hogy a kunokra jellemző régi hímzések és a csipke, akár új köntösben, de újból visszakerüljön a köztudatba és a kun emberek mindennapi életébe. Fontos a régi, eredeti kézimunkák megismerése, azok elérhetővé tétele. A munkánkat a kunhímzéssel kezdtük, újrahímeztünk egy-egy vetett ágynyi párnacsupot a Nagykunságon és a Vajdaságban egyaránt. Ezt követte 2021. nyarán az első konferenciával egybekötött tervező-és alkotó tábor, ami „Megőrzés”-t támogatta és elindított egy folyamatot, melynek célja a régi múzeumi darabok motívum- és mintakincsének, színének felhasználása a tervezésben a jelenkor kívánalmainak megfelelően. Az érdeklődők az oktatók segítségével elsajátították a jó tervezés fortélyait az anyagválasztástól a színek összeállításáig. A tervezéskor fontos ismérv, hogy a motívumok, minták összhangban legyenek egymással, megőrizve a kunhímzés jellegzetességét. Előadóink, oktatóink voltak: Dr. V Szathmári Ibolya néprajzkutató, Tankó Judit Munkácsy-és Kis Jankó Bori díjas iparművész, Vetró Mihály népi kézműves-nemezkészítő szakoktató, Jenei Anikó hímző oktató, Bán Andrea néprajzkutató.Az elkövetkezendő években ezt a megkezdett munkát szeretném még inkább kiteljesíteni, a fentiekben említett, a Nagykunságra egykor jellemző, másik két hímzéssel, a szűcs- és a szűrhímzésekkel, valamint a nagykunsági vertcsipke felhasználásának lehetőségeivel tovább gazdagítva.A pályázatom tárgyát képező kutatással feltárom és közreadom a hagyományos népi kultúrához tartozó kézimunkákat azzal a céllal, hogy az újra beépülhessen a 21.sz.emberének életébe.A kutatómunkám eredményét több kiadványban fogom megjelentetni.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2024-04-12 00:00:00

Hír

2021-ben került megrendezésre első, a Nagykunság díszítőművészeteit feldolgozó: „A kunhímzés tovább...

2024-02-03 10:00:00

Esemény

Egy interaktív tárlatvezetés részese lehet az aktív érdeklődő, ahol a kunhímzés múltját és stílusjegyeit ismerheti meg, közben saját maga rajzolhat és drukkolhat ki egy kis keszkenőt, továbbá megtanulhatja a kunhímzés sajátos öltéstechnikáját, a hamislapos öltést.

2024-01-08 08:40:00

Esemény

Az aznap megnyitott kiállítás (A nagykunságii díszítőművészet élő hagyománya) kapcsolódó programja, ahol még közelebb kerülhetünk a kun emberek kultúrájához.

2024-01-07 20:01:00

Esemény

A kunhímzés fellelhet régi ornamentikáját és annak felhasználási formáit mutatja be a kiállítás anyaga.

2024-01-05 18:12:00

Hír

Az eredeti, múzeumokban gondosan megőrzött párnacsupokon fellelhető kunhímzések ornamentikájának felhasználási lehetőségei a 21. század ünnepi és hétköznapi viseletében. Az I. Kanferenciával egybekötött tervező- és alkotó tábor eredményeként megszületett kollekció divatbemutatót követő kiállítása.

2024-01-04 14:28:00

Hír

Közösségünk mind tagjaival, mind programjaival régen átlépte a Nagykunság, sőt Magyarország határát. A közelmúltban három olyan alkalom is kínálkozott egyesületünk Kunhímző Kun Közösség tagjainak, mely programoknak a vajdasági települések adtak helyet: Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva és Kishegyes.

2023-12-14 14:22:00

Hír

A konferenciáink, valamint a tervező- alkotó táboraink elsődleges szempontja volt, hogy a 17-19-ik századi párnacsup, a 19-20. századi szűcsök és szűrkészítők munkáinak motívumait új funkciójukba, azok jellegzetességeit megtartva terveztük újra, építjük be a 21. századi ember mindennapi életébe.