Hír

2023-12-06 12:02:00

Játékfilmes fődíj Lengyelországban

A Lublin Filmfesztiválon nyerte a legjobb játékfilm díját Szövényi-Lux Balázs első filmje.

November 17-25 között rendezték meg Lengyelországban a keleti régió egyik legfontosabb filmes eseményét, a Lublin Filmfesztivált. A filmes eseményen Szövényi-Lux Balázs első játékfilmje, Az első kettő olyan alkotások között versenyzett, melyek korábban Sundance, Karlovy Vary vagy Velence fesztiváljain nyertek.

Az első kettő egy mikorköltségvetésű produkció, mely egy távkapcsolat utolsó napját meséli el.

"Erősen személyes filmet készítettem, amit a saját távkapcsolati élményeim ihlettek. Őszintén mesél az idő szorításába került kapcsolat magasságairól, mélységeiről, a szeretet és a veszteség együttes megéléséről. A történet szereplői, helyzetei a valóságból merítkeznek, de egytől-egyig fikciósak" – mondta el korábban a rendező-forgatókönyvíró Szövényi-Lux Balázs.

A zsűri végül a legjobb játékfilm díját ítélte oda, indulkásuk szerint a film "bármely földrészen átélhető, egy olyan formanyelvvel mesél a szerelemről, mely az első perctől az utolsóig behúzza a nézőt, az érzelmeket pedig hitelesen ábrázolja".

Balázs személyesen vette részt a versenyben, a díjat pedig örömmel osztotta meg a stábbal, akik teljes szívvel-lélekkel dolgoztak a filmen.

Ez a film hatodik díja, elismerték három díjjal (köztük a fesztivál nagydíjával) az amerikai Myrtle Beach Fesztiválon, a párizsi Európai Független Filmfesztiválon, illetve különdíjas lett a román Buzz IFF-n.