Szövényi-Lux Balázs 2023

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

Szövényi-Lux Balázs (1990) filmrendező, forgatókönyvíró. Még nem tudott írni, mikor édesanyjának szöveget diktált az általa megálmodott rajzok mellé. Iskolás korát Spanyolországban töltötte, ahol testvérével több családi bábelőadást készített. Első filmjét tizenegy-tizennégy évesen készítette: ez volt a Harry Potter gyurmabábos, két órás verziója. A Piarista Gimnáziumban tanulta meg a tudatos képalkotást Wettstein József atya AVK szakkörén, és azóta is az itt megkapott alapokat viszi magával. Egyetem alatt készültek az első sikeres amatőr kisfilmjei, melyek fődíjat nyertek az Országos Diákfilmszemlén, illetve a Faludi Amatőrfilmszemlén.  A Pázmány Péter Katolikus Egyetem elvégzése után Skócia felé vette az irányt, filmrendező mesterdiplomáját az Edinburgh College of Artban szerezte.

Az első támogatott rövidfilmje, a Katapult számos nemzetközi és hazai fesztivált bejárt, és díjakat nyert többek közt a Chicago International Children’s Film Festival, a Seattle Children’s Film Festival illetve a BUSHO és a Malter Fesztivál versenyében. Állandó alkotótársával, Vass Gergely operatőrrel megjárták Közép-Amerikát, ahol dokumentumfilmet forgtattak a fenntartható kávétermelésről – az Édenre találni Magyarországon az Ars Sacra fesztiválon volt látható. Első játékfilmje, a személyes élmények alapján írt Az Első Kettő mikroköltségvetéssel forgott; a filmet a Vertigo Média befogadta, és országos bemutatójára 2023 áprilisában került sor. A fikciós munkák mellett reklámokat és zenés klipeket vág és rendez. Balázs a filmezés mellett tanít is: Lakos Nóra által alapított Filmjátszóban vezet hetente kurzust iskolásoknak. 

Az MMA ösztöndíjprogramjában Erdély elvesztését, illetve dédapja döbbenetes bicikliútját kutatja, mely során "Édesapa" Kolozsvárról egészen Ceglédre tekert a II. világháború alatt, hogy megkeresse elveszettnek hitt családját. A kutatásból forgatókönyvet ír.

Iskolák

Edinburgh College of Art

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2023-12-06 12:02:00

Hír

A Lublin Filmfesztiválon nyerte a legjobb játékfilm díját Szövényi-Lux Balázs első filmje.

2023-11-27 20:43:00

Hír

Magas vérnyomását versekkel kezeli, művészi inspirációját a hiányból nyeri, hitét ökumenikus elvonulásokon edzi. Legújabb, mikroköltségvetésből készült filmje, Az első kettő decembertől az HBO-n is látható lesz.