Hír

2023-10-10 20:32:00

Szolnok

Kádár János és Grósz Károly drámájáról

Az Országos Könyvtári Napokon október 10-én a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban tartott előadást Medgyesi Konstantin történész Kádár János és az őt a hatalomban váltó Grósz Károly kapcsolatáról.

A kádárizmust megbuktató 1988. májusi pártértekezlet után beszélt arról a megsebzett Kádár az egyik bizalmas munkatársának, hogy „a Brutusok megjelentek”. Az öreg politikus fejében a számára traumatikus főtitkárváltás után az ókori történelem egyik legdrámaibb eseménye, Julius Caesar meggyilkolása ötlött fel. Kádár János nem volt különösebben olvasott, művelt ember, de ez az ókori történelmi klisé számára is nyilvánvalóan ismert és átélhető volt.

Az öregedő Kádár hosszú éveken át kereste, hogy ki lehet az a politikus, akire rábízhatja közéleti örökségét; aki az utóda lehet az ország élén. Sok-sok töprengés, vívódás után „találta meg” és választotta ki Grósz Károlyt. „Grósz lett a politikai fogadott fiú” – mondta Medgyesi Konstantin.

A munkásszármazású Grósz Károlya vált a kinézett örökössé a puritán szocialista királyságban. Az előadás során a történész arról is beszélt: számos információ van arról, hogy az öreg exdiktátor később csalódott utódjában; és nem bocsátotta meg neki, hogy 1988 májusában szembefordult vele.