Esemény

2023-09-11 18:00:00

Sárospatak

Költők találkozása a III. Rimay Költészeti Fesztiválon

2023. szeptember 11-15. között került megrendezésre a III. Rimay Költészeti Fesztivál Sárospatakon.

Tizenkét költő részvételével sor került a III. Rimay Költészeti Fesztiválra Sárospatakon. A résztvevők a Kárpát-medence különböző régióiból (Magyarország, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Délvidék) érkeztek a fesztivál színhelyére, a sárospataki Bodrog Hotelbe. A fesztivált Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke nyitotta meg a Rákóczi-kastélyban, valamint Papp Ferenc, a fesztivál főszervezője, a Rimay János Alapítvány elnöke is köszöntötte a résztvevőket.

A fesztivál során a résztvevők előadásokat hallgathattak a kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, délvidéki irodalom helyzetéről Vári Fábián László, Mihályi Molnár László, Lövétei Lázár László és Tari István költők prezentálásában. A különböző író-olvasó találkozók hét helyszínen zajlottak le (Sárospatak, Tokaj, Felsőzsolca, Kisvárda, Mátészalka, Kassa Királyhelmec)  könyvtárakban, gimnáziumokban, közösségi terekben, melyeket a verséneklők zenéi színesítettek.

Szeptember 13-án, szerdán a résztvevőknek lehetőségük volt kirándulást tenni a felújított Füzéri várba Rudolf Mihály DLA Ybl-díjas építész kalauzolásával.

A fesztivált nívós záróvacsora és Rimay-díjátadó koronázta. Emellett a résztvevők átvehették a fesztivál alkalmából készült antológiát is, melyben minden jelenlévő költő szerepel verseivel.

A fesztivál, valamint az antológia résztvevői:

Fecske Csaba - Arnót,
Finta Éva - Sárospatak,
Kemény István - Budapest,
Kopriva Nikolett - Munkács (Kárpátalja),
Kürti László - Mátészalka,
Lővétei Lázár László - Csíkszentdomokos (Erdély),
Mihályi Molnár László - Szepsi (Felvidék),
Oláh András - Mátészalka,
Serfőző Simon - Budapest,
Tari István - Óbecse (Délvidék),
Tóth Zoltán - Nagybalog (Felvidék),
Vári Fábián László - Mezővári (Kárpátalja)

 
Verséneklők:
 
Balog Erzsébet,
Molnár István,
Kováts Marcell,
Somorjai Lehel,
Veress Kinga
Sebõ együttes és Sebestyén Márta
Mintha zenekar