képzőművészet

Esemény

2023-07-06 11:19:00

PÉCS, X. Fényfesztivál

Kontakt

Kontakt címmel  egy helyspecifikus fény és tükör  installációt készítettünk a PTE KPVK Alkalmazott Művészeti Tanszék környezetkultúra szakos hallgatóival az idei X. fényfesztiválon.

Kapcsolódó személyek:

KONTAKT

Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.) - Múzeum Galéria - 4. terem
KONTAKT
Pécsi Tudományegyetem - KPVK - Környezetkultúra szak
https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/feny-utja#6.3-kontakt

Kontakt címmel  egy helyspecifikus fény és tükör  installációt készítettünk a PTE KPVK Alkalmazott Művészeti Tanszék környezetkultúra szakos hallgatóival az idei X. fényfesztiválon. A Múzeum Galéria terében egy sűrű, a  térben vertikális irányú kiterjesztéssel létrehoztunk egy fény tér függönyt, amely minden apróbb rezdülésre, mozgásra reflektált.  Az installáció tükörfóliából készült, mely a legreduktívabb alap formákat jeleníti meg,  sűrű hálózatban, a háromszöget, a kört és a négyzetet, ami a Platóni alapgeometriától kezdve a modernitás máig használt alap szimbólumai.

Ezen installáció előképét, már 2022. novemberében elkészítettük a hallgatókkal a PTE KPVK Univeritas Galériában Szekszárdon. Az akkori kiállítás Dargay Lajos kinetikus szobrászművész munkásságára  reflektált. Dargay Lajos (1942-2018) Nicolas Schöffer tanítványaként a magyarországi kinetikus–kibernetikus művészet megalapozója. Műveit szakmai-műszaki alaposság, pontos kivitelezés jellemzi. A mozgásra, fényre, tiszta konstrukcióra épülő kompozícióinak legfontosabb jellemzője a megszerkesztett rend és a művek virtuális terének kiterjesztése. Szobrászati tevékenysége mellett grafikai munkássága is jelentős. Az 1960-as évek végétől jó és rendszeres kapcsolatot ápolt a nemzetközi művész világgal s természetesen nem csak az ún. emigrációs magyar alkotók köreivel. A szellemi útitársaknak is számító, legendás Gruppe ZERO (Düsseldorf) egykori tagjai mellett kapcsolatot ápolt a Bauhaus magyar-osztrák-német alapítóinak kortárs szellemével, tanítványaikkal.

Ezen munka kapcsolódni szeretne ahhoz a tengelyhez melyben Nicholas Schöffer- fénydinamikus prizmái készültek. A ’ 60 –as évek radikális építész csoportjaival is együttműködő művész kiterjeszti a művészet helyszíneit, többek közt kiállítja prizmáját a Saint Tropez-i WoomWoom klubba, amiben Brigittee Bardo elénekli a Contact című utópisztikus számát, Paco Rabbanne ruhában. Fantasztikus példája a magas kultúra és a fogyasztói tárasdalom minőségi találkozásának.

https://www.youtube.com/watch?v=1SE_K7SSDKg

(Brigitte Bardot, au top de sa beauté et de sa popularité en 1968, dans "Contact !", une chanson écrite par Serge Gainsbourg. The famous Brigitte Bardot in a french song called "Contact !" written by Serge Gainsbourg, in 1968.)

Egy űj fénydinamikus, tükröződő, színeiben folyamatosan változó futurisztikus térbe szeretnék elkalauzolni a nézőt.

A PTE KPVK Dargay Lajos művészeti kutatócsoport küldetésének tekinti a kinetikus és a fényművészeti projektek kutatását és vizsgálatát. Ezen témában több kiállítást és konferenciát szervezett, ezért nagy öröm és megtiszteltetés, hogy idén bekapcsolódhattunk a Fényfesztivál munkájába a többi felsőoktatási inéztmény hallgatóival együtt.

Résztvevő hallgató:

BABICZ  Mira, HORTI Ágnes, KUNKLI Dóra, HIZSNYIK, Dénes, BÓVÁRI Fanni, HORVÁTH Nikoletta, MEYER Viktória

Projekt vezető: VARGA Rita

Kapcsolódó fájlok