Hír

2023-12-08 14:51:00

Chamonix, Franciaország

Kutatómunka és kiállításbeszámoló a franciaországi MAISON DE LA MÉMOIRE ET DU PATRIMOINE JANNY COUTTET – ban (Janny Couttet Emlékezet és Örökség Múzeum, Chamonix, Franciaország)

A franciaországi Janny Couttet Múzeum nemcsak a Chamonix régió fotóarchívumát őrzi, hanem időszaki kiállításokat kínál. A kutatáshoz hozzájárul egy dokumentumtárral, egy könyvtárral és egy történelmi fotótárral is. Ide látogattam el.

Kutatómunka és kiállításbeszámoló a franciaországi MAISON DE LA MÉMOIRE ET DU PATRIMOINE JANNY COUTTET – ban (Janny Couttet Emlékezet és Örökség Múzeum, Chamonix, Franciaország)


Az első ösztöndíjas időszakom kutatómunkáját a franciaországi Chamonix-ban kezdtem, ami az európai és francia tájképfestészet, később a tájképfotográfia és az alpinizmus bölcsője.

A Janny Couttet Múzeum nemcsak a régió fotóarchívumát őrzi, hanem időszaki kiállításokat kínál. A kutatáshoz hozzájárul egy dokumentumtárral, egy könyvtárral és egy történelmi fotótárral is.

Ide látogattam el, és az épp aktuális kiállítás megtekintése mellett a könyvtárban kezdtem meg a kutatómunkám. A beszámolómban majd írni fogok róla, hogy főként a régió és a város legkiemelkedőbb, történelmi jelentőségi 4 generációs fotográfus család munkáját, illetve a fotográfia kezdeti időszakában, az 1849 és 1869 közt, a Chamonix völgyben készült fotográfiai munkákat és ezen időszak fotótörténelmét tanulmányoztam.

A Múzeum aktuális kiállítása 2023. szeptemberében az „Eufória a hegyekben” címet viselte, és az 1950-60-as években alkotott (L’euphorie des montagnes : André Contamine et l’Alpinisme des années 1950-1960 ) André Contamine munkásságát mutatta be, 150 fotográfián keresztül.

André Contanime nemcsak a helyi, azaz Franciaország előkelő hegymászóiskolájának (ENSA) technikai oktatója és jelentős hegymászója, de fotográfus is volt. Képei a hegymászás legmagasabb világába, a legmagasabb csúcsok közé kalauzolnak. Az 1940-60-as évek között hegymászóként számos új, technikás utat nyitott a Chamonix Alpok csúcsaira. Munkásságának másik fontos része pedig az iskolai terepgyakorlatokon, azaz fenn a hegyen készített képek, amelyeket az oktatási anyagokhoz készített. Képeinek jellegzetessége a mozgás ábrázolása, és humoros képek készítése is.

Kutatómunkám részeként pedig a jelentős helyi fotográfiai archívum könyveibe tekinthettem bele, emellett fotográfiai történelmi könyveket is tanulmányoztam a múzeum könyvtárában. Sikerült elmélyednem, és könyvet vásárolnom is, a Gay-Couttet család és a Chamonix kezdeti fotográfiáinak megismerésére, a munka folytatására.