Esemény

2023-05-27 23:28:00

PÉCS, Ancora Galéria

Művészetgyár

kerekasztal beszélgetés

Kapcsolódó személyek:

MŰVÉSZETGYÁR?

Kerekasztal-beszélgetés a pécsi műteremházakról és művészeti közösségekről az ART FACTORY PÉCS - Nyitott műtermek projekt / Válogatás a KME és a PBMT alkotóinak műveiből című kiállításhoz kapcsolódóan.

Résztvevők:

Bóbics Diána festőművész,

Doboviczki Attila médiakutató,

Horváth S. Gábor fotográfus,

Miklya Gábor szobrászművész,

Varga Rita festőművész

A moderátor Tóth Eszter művészettörténész volt.

- - - - -

Izgalmas az a fordulat, ahogy műteremházakként támadnak fel használaton kívüli városi és ipari terek. A néhány évtizede indult tendencia mára elterjedt gyakorlattá vált. Mindez nem tekinthető pusztán újrahasznosításnak, a passzív tereket művészek, művészközösségek lakják be, voltaképpen a művészet sajátos platformjává válnak.

A műteremházak és műhelyek Pécs kulturális életében felhívják a figyelmet a kortárs művészet jelenlétére: a Tűzoltó Műteremház, a Bázis szobrászműhely, a Drukker Közösségi Nyomdaműhely, a Létra Közösségi és Alkotóház és 2022-től a Pécsi Sörfőzdében az Art Factory Project és Alkotóművészeti Inkubátorház.

A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz arról, milyen együttműködések határozzák meg a hasonló kezdeményezések létrejöttét, miként formálnak szellemi közösséget a pécsi műteremházak és műhelyek, hogyan válnak megoszthatóvá a művészeti hozzáállások.

Kapcsolódó fájlok