Hír

2023-12-14 13:26:00

Kolozsvár

Papírbabák III.

Folytattam kislánykorom kedvenc játékának, az öltöztethető papírbabáknak a megrajzolását. Az eltelt hónapokban a besztercei és a szebeni szász, a szebeni roma, a hétfalusi csángó, a máramarosi román és az avasi viselet egyes darabjait rajzoltam le.

Az ösztöndíjas évek 2023 szeptember 1. és december 31. közötti időszakában elkészültem a beszterce-naszódi és a szebeni szász, a barcasági csángó, a szebeni cigány és a máramarosi román, illetve avasi viselet rajzaival.

Ezek elkészítéséhez felhasználtam a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény megfelelő viseleti darabjairól készült fotókat (besztercei szász), a máramarosszigeti néprajzi múzeumban és a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban rendelkezésemre bocsátott viseletek fényképeit.

További források:

  1. https://hagyomanyokhaza.hu/en/node/5229 (Kallós Zoltán fényképgyüjteménye)
  2. http://kepekkonyve.hagyomanyokhaza.hu/index.php?/category/160/start-30 (Digitális melléklet Zakariás Erzsébet Képek könyve. Táj- és kulturtörténet képekben című könyvéhez)
  3. Caiete de arta populara – Portul popularal sasilor din Transilvania (Népművészeti füzetek. Az erdélyi szászok népviselete) Editura de Stat pentru Literatura si Arta, 1956

A munka kutatással kezdődik. Utánajárok a rajzolásra kiszemelt viseleti darabok fellelhetőségének. Ez a szakasz a legszerencsésebb esetben azzal végződik, hogy találok olyan magánszemélyt vagy intézményt, aki, illetve ami megengedi, hogy a ruhadarabot fizikailag is megnézhessem, fényképeket készthessek róla. Ha ez nem lehetséges akkor régebbi vagy újabb leírásokat használok fel – akár román nyelvűeket is – kiindulópontként. A fényképeket a laptopomra másolom, majd kezdődik a rajzolás.

Mellékelek néhány fényképet a rajzokról, ízelítőnek (nem a teljes viselet-készletet).