Sántha Emőke

népművészet

Bemutatkozás

Néprajzi végzettséggel rendelkezem, ezen az ágazaton belül kiemelten érdekel a folklór illetve a gyöngyékszer készítés. 1990-től kezdve 2019-ig minen nyáron több, népzenei és kézműves tábor oktatója voltam, népdalokat és gyöngyfűzést tanítottam, valamennyi korosztálynak. Ez 2020-ban a világjárvány miatt elmaradt.

Jelenleg Kolozsváron élek. Újságírói munkám mellett, népi és modern gyöngyékszer készítéssel foglalkozom. Ha szükséges, megjavítom a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő gyöngyékszereket. Részt veszek a Hagyományok Háza által szervezett zsűrizéseken és kiállításokon. Mester Remek és Míves Termékek birtokosa vagyok. Jelenleg öt ékszerem és más kiegészítőm található meg az Élő Népművészet - Erdély, XVII. online kiállítás anyagában.

A gyöngyfűzésen kívül népdalfüzetet rajzoltam olyan gyermekeknek akik még nem tudnak olvasni. Ennek címe "Kis pacsirta" és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány támogatásával jelent meg 2015-ben. CD-melléklet is készült hozzá gyermekekből álló zenekarral, a népdalokat gyermekek énekelték fel.

Emellett részt vettem a Kalotaszentkirályi  Népzene és Néptánctáborban, illetve a Válaszúti Nemzetközi Népzene és Néptánctáborban használt énekes füzet megszerkesztésében. 2019-ben a Mezőségi Daloskönyv elkészítéséből is kivettem a részem, mint a szerkesztők - Németh István és Sinkó András - munkatársa. (https://kallosalapitvany.ro/kiadvanyok/mezosegi-daloskonyv/)

A  magyarországi táncoktató és óvodapedagógusTálas Ágnes és Kiss Zsolt által 2020-ban létrehozott, óvó- és tanítónők szakmai fejlesztésére szánt Lipinka.hu oldal illusztrátora vagyok (https://www.lipinka.hu/). Kedvtelésből keztem el rajzolni, és mivel kizárólag néprajzi jellegű kiadványokat illusztráltam, célom, a minél pontosabb ábrázolás a sajátos motívumok, stílus jellegzetességek tekintetében. 

Iskolák

Babes-Bolyai Tudományegyetem, Bölcsészkar, Kolozsvár

Jelenlegi Munkahely

Román Közszolgálati Rádió, Kolozsvári Stúdió, Magyar Szerkesztőség

Hírek, Események

2023-12-14 13:26:00

Hír

Folytattam kislánykorom kedvenc játékának, az öltöztethető papírbabáknak a megrajzolását. Az eltelt hónapokban a besztercei és a szebeni szász, a szebeni roma, a hétfalusi csángó, a máramarosi román és az avasi viselet egyes darabjait rajzoltam le.

2023-08-16 19:02:00

Hír

Folytatódik a valamikor népszerű gyermekjáték, az öltöztethető kartonbabák rajzolása, amelyek ezúttal népviseletbe "bújnak"

2023-08-16 16:12:00

Hír

Több éves kutatómunka eredményeként sikerült feléleszteni a Fehér megyei Miriszló községben, (jelenleg román-magyar vegyeslakosságú faluban) a pár évtizede feledésbe merült és csaknem teljesen eltűnt magyar népviseletet.

2023-04-10 17:37:00

Hír

A gyermek a közös - három éves ösztöndíjas munkám közös nevezője a kisgyermek. A kicsiket szeretném megnyerni a népzene- és népművészet-kedvelők táborának, azáltal, hogy daloskönyvet rajzolok, népviseleti öltöztető babát készítek, majd mintagyűjteményt szerkesztek nekik a gyöngyfűzéshez.

2023-04-10 15:37:00

Hír

Elkészültek az első papírbabák, egy régi de annál népszerűbb gyermekjáték, az öltöztetőbaba mintájára. 2023 első hónapjaiban négy tájegység "babáit" rajzoltam le alsóneműben illetve "kiszabtam" a nekik szánt viseleteket is.

2022-12-13 21:50:00

Hír

Elkészültek a rajzolt dalos könyv, a Csiriplő madárka ábrái, most a fedőlapon dolgozom.

2022-12-13 21:23:00

Hír

November közepén ellátogattam a csombordi kislányokhoz, akik a rajzolt daloskönyv, a Csiriplő madárka dalait éneklik CD-re.

2022-08-15 16:05:00

Hír

A rajzolás van akinek könnyű, mert kiváló tehetsége van hozzá. Másnak, mint nekem is, van amikor nehéz. Nem vagyok képzett illusztrátor, kedvtelésből rajzolok, és a fogalmak, összetettebb szerkezetek, állatok megrajzolása, számomra nem kis feladat. De mivel ezt vállaltam, teszem a dolgom.

2022-08-15 14:47:00

Hír

A nyár elején a Kolozsvári Televízióban beszélhettem ösztöndíjas munkám - a gyermekeknek szánt rajzolt daloskönyv - alakulásáról. Az ötlet szárba szökkenésétől mostanig tekintettük át a fejleményeket a műsor házigazdájával, Spitzer Judittal.

2022-04-09 16:51:00

Hír

A napokban ellátogattam Csombordra, meghallgatni a Rózsafa énekegyüttest, miként dúdolják az eddig tanultakat. A Rózsafa a helyi néptánccsoportból verbuválódott. Kisiskolás és gimnazista lánykák alkotják, akik segítségemre lesznek a rajzos daloskönyv dalainak lemezre eléneklésében.

2022-04-05 10:07:00

Hír

A minap a Kolozsvári Rádió reggeli magazinműsorában, a Hangolóban beszélhettem ösztöndíjas munkám alakulásáról. Munkatársaim és barátaim közül többen kisgyermekesek, ezért nagyon várják már a rajzolt énekes könyv megjelenését.

2021-12-13 12:45:00

Hír

Az első négy hónap alatt - a járvány függvényében - gyűjtőútra mentem Nagyenyedre és négy környező településre, felkutatni a mostani gyermekek éneklési szokásait, illetve azt, hogy milyen népdalokat ismernek, kitől tanulják azokat és milyen alkalmakkor.