Revival Miriszlón (Fehér megye, Románia)

Több éves kutatómunka eredményeként sikerült feléleszteni a Fehér megyei Miriszló községben, (jelenl...

népművészet

Hír

2023-08-16 16:12:00

Miriszló község

Kapcsolódó személyek:

Tavaly nyáron a Fehér megyei Miriszló község magyar óvónőjével, Szabó Csillával nekiláttunk a helybéli magyar női népviselet újraélesztéséhez. A munka oroszlánrészét ő vállalta, hiszen már több éve próbálkozott a feladattal – még Kallós Zoltán néprajzkutatótól kért útbaigazítást. Ennek eredményeként pár éve el is készült a férfi viselet, de a női ruházat elkészítésében elakadt, nem volt elég írásos adat, fénykép is csak kevés, és azok is fehér-feketék. A vegyes lakosságú faluban nehéz volt nyomára akadni a korán levetett és csaknem teljesen feledésbe merült női népviseletnek. A régi fényképek és leírások alapján sikerült tehát megvarratni a férfi népviseletet, a női azonban már keményebb diónak bizonyult. Ehhez kérte a segítségemet,az óvónő és ezt meg is tettem neki. A közeli városok múzeumaiban kerestem miriszlói népviseleti darabokat (Gyulafehérvár, Balázsfalva, Marosvásárhely, Nagyszeben, Kolozsvár, Válaszút), kutattam az interneten elérhető fotó-tárakban. A helyiek fénykép-albumait Szabó Csilla óvónő nézte át. Nagyon kevés adatot találtunk könyvtárban és a világhálón (Néprajzi értesítő, IX. 1908. 35-50 Szilády Zoltán: Miriszló község tárgyi néprajzának vázlata / Művelődés LXVIII évfolyam, 2015 április. Győrfi Dénes: Magyar lakodalom Nagyenyed vidékén száz éve).

Felhasználva a rendelkezésünkre álló adatokat, végül elkészült a női viselet is, amelyet a férfi ruházattal együtt idén nyáron a Fehér Megyei Magyar napok programpontjaként mutattak be Nagyenyeden a Bethlen Gábor Kollégiumban.

A viseleti darabok elkészítését a következő kézművesek, szakemberek vállalták: Juhos Zoltán és Ida mezőkeszüi szűcsmesterek, Dávid Alpár bodosi népviseletkészítő, Vass István székelyudvarhelyi kalapos mester, Miklós János és Miklós-Papp Zsuzsanna hegyköztótteleki viseletkészítők.

Kapcsolódó fájlok