Hír

2023-09-23 18:24:00

Nagyvárad

Városnarratívák, lokális emlékezet, brandépítés (Nagykároly) – Dr. János Szabolcs előadása

"Városnarratívák, lokális emlékezet, brandépítés (Nagykároly)" címmel tartott előadást dr. János Szabolcs a Partiumi Keresztény Egyetem által Nagyváradon szervezett, "Az irodalom és a kultúra éltető közege: a lokális és a regionális 3." című nemzetközi tudományos konferencián.

Részletes beszámoló a konferenciáról a Partiumi Keresztény Egyetem honlapján:

Az irodalom és a kultúra éltető közege: a lokális és a regionális 3.

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportjának tudományos konferenciája

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja 2023. szeptember 21–23-án szervezte meg az öt évvel ezelőtt útjára indított, kétévente megrendezett Az irodalom és a kultúra éltető közege: a lokális és a regionális című nemzetközi konferenciasorozatának újabb eseményét.

A konferencián 20 előadás hangzott el, az előadók pedig Bécs, Budapest, Eger, Nyíregyháza, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy egyetemeit és kulturális intézményeit képviselték.

A konferencia programja: Lokális és regionális 3. – Konferenciaprogram.pdf

Konferenciánk hagyománya, hogy néhány előadás erejéig fókuszba kíván állítani olyan szerzőket, alkotókat, akik valamilyen módon kapcsolódnak Nagyvárad lokális, illetve a Partium vagy Erdély regionális közegéhez, és bizonyítják, hogy a magas irodalom és kultúra kizárólag a helyiből nőhet ki.

Idei konferenciánk keretében Erdély híres szülöttére, Bánffy Miklósra (1873–1950) emlékeztünk, aki 150 évvel ezelőtt Kolozsváron látta meg a napvilágot. Származása révén lehetősége nyílt a politikai szerepvállalásra, volt országgyűlési képviselő és főispán, külügyminiszter, valamint a Nemzeti Színház és a Magyar Operaház intendánsa. Közéleti tevékenységéről személyes hangon számol be Emlékeimből című kötetében. Érdeklődési köre és talentumai révén több területen is tevékenykedett, egy személyben volt irodalomszervező, író, könyvillusztrátor, színházi rendező és karikaturista. 1926-ban visszatért szülőföldjére, Erdélybe, ahol aktívan bekapcsolódott az irodalmi életbe. Szépíróként (írói álneve Kisbán Miklós) a dráma és az epika területén alkotott maradandót. Műveiben a történelmi múlt, a közelmúlt és a jelen aktuális kérdései felé fordul.

A konferencia kísérőrendezvényeként a PKE dísztermében megnyitottuk a Bánffy Miklós és az erdélyi Helikon húsz esztendeje című kiállítást. A tárlatot bemutatta a szövegíró-kurátor dr. Boka László, a PKE egyetemi docense, a budapesti BTK Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A tárlat október 1-jéig látogatható a PKE Partium épületének (új épület) aulájában, ingyenesen és előzetes bejelentkezés nélkül.

A megnyitót követően kerekasztal-beszélgetés formájában Szász László Bánffy-monográfiája (Az erdélyi szellem arisztokratája, MMA Kiadó, 2020.) kapcsán idéztük meg a rendkívül sokszínű, reneszánsz egyéniséget. A szerzővel Boka László és Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője beszélgetett.

A konferencia szervezői:

  • Albu-Balogh Andrea (balogh.andrea@partium.ro)
  • János Szabolcs (janos.szabolcs@partium.ro)