Szabó Dorottya 2023

képzőművészet

Bemutatkozás

Szabó Dorottya festőművész vagyok, 2001-ben végeztem a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán Szabados Árpád osztályában. 2009-ben DLA fokozatot szereztem ugyanott a Doktori Iskolában. Budapesten élek és dolgozom.

Festészettel, rajzzal és papírhoz, festéshez szorosan kapcsolódó installációkkal foglalkozom.  Elsősorban személyes élményeim, emlékeim és a körülöttem zajló történések hatnak rám.
Egyfajta „elanyagtalanításra” törekszem, ugyanakkor nagyon érdekel a festészet technikai oldala is. Fontos a kísérletezés, a hibázás, ami továbblendíti és formálja a munkámat.

A festmények készítéséhez sablonokat használok. A fekvő képfelületre helyezett, lyuggatott pauszra festek, hogy a vásznon nyomot hagyjon a festék. Foltok, apró pöttyöcskék jönnek létre, melyek könnyedek, véletlenszerűek és elindítják munkám lassú, sok lépésből épülő folyamatát. A véletlen és a szándékos, a nyüzsgő foltok és az üres felületek értelmet adnak egymásnak. Ezek az inspiráló esetlegességek meghatározzák, ösztönzik a következő lépéseimet. A kép lassan bontakozik ki a festés és a figyelem egymásra hatásából. Szeretem, ha sejtelmesség teszi kétértelművé a képet, ha nincs kizárólagos olvasata. A néző történeteinek is helye van benne.

A papírmunkák létrehozásakor is az ellentétek, mint a szabályosság-szabálytalanság vagy a zsúfoltság-üresség érdekelnek. Teret adok a véletleneknek, hiszen gyakran olyan folyamatok kormányozzák a képet, amelyekre nincs teljes ráhatásom. Például a papírba varrt és festékkel elfedett, majd a lapból kitépett szálak olyan képi világot hoznak létre, melyet „puszta kézzel” talán nem is mertem volna életre hívni.

Az Ösztöndíj időszakában is folytatom ezt az utat: festmények, papírmunkák készülnek majd. Akkor leszek a legboldogabb, ha a munkám során minél többször lephetem meg magam, előre nem látott ötletekkel.

Iskolák

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

Hír

A Helikon 2024/10. számában jelentek meg a festményeim reprodukciói.

Hír

Szabó Dorottyával és Bagossy Leventével beszélgetett Mohácsi András a Külön terek című kiállításon.

Hír

Interjú a bukaresti Liszt Intézetben rendezett Láncok című kiállításom kapcsán.

2024-02-29 00:00:00

Esemény

EINSPACH FINE ART & PHOTOGRAPHY @ ART & ANTIQUE BUDAPEST

2024-02-19 19:00:00

Esemény

Szabó Dorottya Láncok című egyéni kiállítása a bukaresti Liszt Intézetben.

2024-02-02 18:00:00

Esemény

Szabó Dorottya és Bagossy Levente Külön terek című közös kiállítása az Einspach Fine Art & Photography Galériában

2023-12-02 17:00:00

Esemény

Fazakas Réka kurátori tárlatvezetése Az emlékezet szinonimái című kiállításon a Magdolna Udvar Művészeti Galériában.

2023-10-14 16:00:00

Esemény

A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat központi kiállítása, amely három generáció képviselőit vonultatja fel.

2023-10-14 17:00:00

Esemény

Csoportos kiállítás a Magyar Festészet Napja alkalmából.