Kerekes Emőke

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

Kerekes Emőke, fotográfus vagyok. Erdélyben születtem,12 éves koromtól Budapesten éltem, ott nőttem fel. Később, 35 évesen visszatelepültem Erdélybe anyai nagyszüleim falujába. Azóta fotográfiai munkásságomnak témáit innen merítem, a személyes emlékek, és tapasztalatok, a Táj, és az itt élők kapcsolatából, a történelmi múlt nyomaiból, jelenkori hatásaiból.Alkotói munkáimban általában több éven át tartó, hosszú fotó projekteken dolgozom. Témáimat múltfeltáró, az emlékezés kultúrájának mechanizmusait kutató attitűddel vizsgálom, és azok végső vizuális megjelenítésében egy komplexebb fotográfiai nyelv megteremtésére törekszem. 

2010-ben végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szak alapképzésén. 2008-2013 között az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, OKJ fotográfiai képzésén tanítottam fotóelméletet, és gyakorlatot. 2021-ben megalapítottuk a KopiaKollektiva Egyesületet Erdélyben, melynek keretében a kortárs fotográfiát/kísérleti filmet népszerűsítjük, visszük el a kulturálisan margóra helyezett településekre, falvakba, közösségekbe. 

Az Azok az idők elmúltak?- Erdélyi tájházak kortárs diskurzusban című munkámmal az ösztöndíj program ideje alatt célom egy, az erdélyi tájházi gyűjteményekhez kapcsolódó, fotóalapú, digitális formátumú, múzeumpedagógiai jellegű foglalkoztató füzet létrehozása.Azzal a reménnyel teszem, hogy ezáltal a helyi tájházak – melyek, mint a lokális emlékezet helyszínei, a paraszti identitás reprezentációiként leginkább a térhez, a településhez kötődnek - nemcsak egy kimerevített tér jelenhet meg a helyi közösségek életében, hanem mint egy élő, „használatban” lévő, kreatív „játéktér” is. 

Iskolák

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME, Budapest, Hungary), fotográfia szak

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2023-12-19 20:21:00

Hír

"Egy fotográfiai kísérlet eredményét tekinthetjük meg a MOME Gond-űzőjében: hogyan észlelik különböző személyiségű, stílusú alkotók ugyanazokat a tereket, helyeket, amelyek egyszerre hordozzák magukban a múlt árnyait és a jövő reményét."

2023-12-19 20:17:00

Hír

Panelbeszélgetés. Résztvevők: Csibi László (filmrendező, tanár), Kató Csilla (Astra Filmfesztivál), Kincses Réka (filmrendező, tanár), Kerekes Emőke (fotóművész), Püsök Botond (filmrendező), Lakatos Róbert-Árpád (filmrendező, tanár)

2023-12-19 20:13:00

Hír

Az idei alkotótáborban több mint húsz táborozó alkotott. A 3. Kopia Fotó és Mozgókép Alkotótábor a Hargita megyei Kőrispatakon zajlott, ahol a táborozók öt különböző műhelyben dolgoztak a " Gyermekkorom emlékei" témára.

2023-09-02 19:00:00

Hír

Az első romániai Múzeumok Éjszakája Falvakban országos rendezvényprogram keretében, a KopiaKollektiva Egyesület elnöke, Kerekes Emőke "My Land - Saját Föld" fotókiállítása lesz látható a nyárádszentlászlói unitárius templomban.

2023-08-10 14:34:00

Hír

A tartalomból: Kerekes Emőke fotó kiállítása kapcsán Csanádi-Bognár Szilvia ír a kortárs tájról.

2023-08-15 14:26:00

Hír

"Kerekes Emőke fotográfus mélyen hisz abban, hogy amit az ember valaha kapott, azt valamilyen módon vissza kell adnia a közösbe. (Cikkünk a Nőileg magazin 2022. augusztusi lapszámában jelent meg.)"

2023-06-25 14:09:00

Hír

Megjelent egy hosszú cikk Kerekes Emőke fotógráfus "Saját Föld" című fotóprojektjéről, melyen több mint két évig dolgozott. Erdély (Mezőség, Székelyföld) mai tájait bejárva, ahol a táj és az ott élő emberek kapcsolatát vizsgálva a tájkép ábrázolás művészeti sztereotípiára is reflektált.

2023-08-27 19:00:00

Hír

A 3. Kopia Fotó- és Mozgókép Alkotótáborban készült munkákat egy tábor záró kiállítás keretében mutatták be a helyieknek a kőrispataki kisbolt udvarán, ahol az installálásban továbbvitték a tábor szellemiségét: a kortárs művészet vizualitását ötvözték a helyi, hagyományos (tárgy)kultúrával.

2023-08-24 07:12:00

Esemény

Idén volt a 3. Kopia Fotó- és Mozgókép alkotótábor Erdély kistérségében, melyet a KopiaKollektiva Egyesület szervez, Kerekes Emőke elnökletével, aki a fotóműhelyt is vezette. Céljuk a kortárs fotóművészet, és kísérleti film népszerűsítése és oktatása, a kulturálisan margón levő kistelepüléseken.