Süle Ádám

népművészet

Bemutatkozás

Süle Ádám vagyok, a Vas megyei Ikerváron élek feleségemmel, és két gyermekünkkel. A néprajz és a népművészet mindig is közel állt hozzám, csakúgy, mint a vas szeretete. Édesapám géplakatosként dolgozott, gyermekként sokat sürgölődtem mellette, megtanultam hegeszteni, esztergálni és a vasat fúrni, faragni. Középiskolai tanulmányaimat a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban kezdtem, majd a sárvári Tinódi Lantos Sebestyén Gimnáziumban végeztem. Első szakmámat a Szily Kálmán Kéttannyelvű Szakiskolában szereztem Budapesten, mint könyvkötő. Kilenc évig dolgoztam ebben a szakmámban Szombathely egyik nyomdájában, mint vágógépkezelő. Nagyon szerettem a papírral való munkát, de nem éreztem teljesnek magam benne, hiányzott a vas és a tűz, melyekkel csak hobbi szinten foglalkoztam otthon. 2015 nyarán a Csempeszkopácsi Középkori Vásárban ismerkedtem meg későbbi tanítómesteremmel, Csiszár Tibor Kovácsmester úrral, akihez 2017-től járhattam rendszeresen a mesterség alapjait elsajátítani. A 2017-es év nagy mérföldkő volt nem csak a szakmai "pályámban", hanem családialapításban is, ugyanis május 20-án esküdtünk feleségemmel. Első, leány gyermekünk 2019-ben, második, fiú gyermekünk 2022-ben született. Lehetőségem nyílt 2019 szeptemberében Tiszaeszláron induló díszműkovács képzésen részt venni. 2020 augusztusában Tiszaeszláron, illetve Tiszalökön jeles Díszműkovács szakmai vizsgát tettem idősebb és ifjabb Vajda László Mester Uraknál. Egyéni vállalkozásomat másodállásban 2020 novemberében indítottam, 2022. január elsejétől főállású kovácsként tevékenykedem Vas megye egyetlen hivatalos kovácsműhelyében. Szakmai tudásom és gyakorlatom folyamatosan bővítem, és igyekszem eljutni arra a szintre, hogy később sikeres mestervizsgát tehessek.  

Pályázati munkám témája, a magyarországi kanászbalták tájegységekre jellemző formavilágának,díszítményeinek felkutatása és reprodukálása, majd ezek hiánypótló tudásanyaggá "kovácsolása". 

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

Süle Ádám Díszműkovács E.V.

Hírek, Események

2024-04-05 00:00:00

Esemény

Csiszár Tibor Kovácsmester 2024. 04. 05. napján végleg letette a kalapácsot...

2024-03-23 00:00:00

Esemény

Gébárti Kovácsszakkör-Előadás Zalaegerszegen a Rábamenti kanászbalták készítésének technológiájáról

2023-11-10 00:00:00

Esemény

Lengyel-Magyar kovácsművészeti fesztivált szervezett közösen a Lengyel Kovácsművészek Szövetsége (SPAK), Magyarország Főkonzulátusa (Gdansk) és a Gdansk Városi Múzeum (Oliwai vízi kohó). A három napos rendezvényre megtisztelő meghívást kaptam.

2023-09-30 13:00:00

Esemény

Szülőfalum, Ikervár immár országos hírű ikertalálkozót szervezett szüreti vigassággal, melyen a helyi alkotók is képviselték magukat.