Farkas Imola Gabriella

iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozás

Farkas Imola vagyok, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kötő szakán végeztem 2005-ben és azóta is ruhatervező művészként dolgozom. Az egyetemi tanulmányaim során egy keresztfélévet töltöttem bőr szakon, illetve fél évig a Manchester Metropolitan University-n hímzést tanultam. Ez a félév meghatározó volt, mert itt ismerkedtem meg a gépi hímzések több fajtájával, amiket azóta is folyamatosan használok alkotásaimban. E mellett női szabó is vagyok. Az elmúlt években lehetőségem volt közel négy méter magas ruhaszobrok megalkotására, ahol a nagy felületek helyet adtak a képalkotásra is az öltözéktervezésen belül. Az alkotás során az egy-egy bonyolultabb részlet elkészítése ugyanolyan örömmel tölt el, mint maga a végeredmény. Munkáimra jellemző a különböző technikák ötvözése és az anyagtársítások. Az adott téma mellett maguk a felhasznált anyagok is inspirálnak. A színek különös jelentőséggel bírnak, hiszen lendületet, intenzitást, játékosságot adnak öltözékeimnek, és ami még fontosabb, hogy lehetőséget nyújtanak az önkifejezésre. Az alkotás öröme mellett fontos, hogy a ruhadarabjaim eljutnak az emberekhez. Számomra a ruhák tervezése és megalkotása nem csak munka, hanem sokkal inkább szerelem és játék, mely szabadságot és örömet ad.

Üzenet átlényegüléssel című pályázatomban a magyar népi öltözékek motívumainak, díszítőelemeinek felhasználásával, újragondolásával szeretném átmenteni azokat az öltözékeimbe, segítségükkel saját mondanivalómat is megfogalmazva. A képi megjelenítéseket idézetek és szöveges üzenetek kísérik. Kilenc öltözéken keresztül jut el az az üzenet, hogy először ismerjük és szeressük meg magunkat ahhoz, hogy másokat is tudjunk szeretni.

Iskolák

MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Jelenlegi Munkahely

Hírek, Események

2024-01-22 10:58:00

Hír

A Duna Televízió Divat és dizájn című műsorának január 20-i adásában a Pipetta Showroom-ot mutatták be Farkas Imola közreműködésével. Ugyanezen adásban látható a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléra bejutott öltözék rövid bemutatója is.

2023-12-20 10:12:00

Hír

A Ráth György-villában december 3-tól megrendezett karácsonyi kiállítás beharangozójaként interjú készült a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában.

2023-12-05 07:56:00

Hír

Örömmel töltött el, hogy idén is felkértek az egyik terem díszítésére.

2023-11-09 10:55:00

Esemény

ANYAGOK-FORMÁK-ÉKSZEREK - csoportos ékszerkiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában 2023. november 09 - 2023. december 03.