Hír

2019-02-09 14:55:00

Budapest

1000 éves Biblia illusztrációk a Corvinák mellett

Mátyásnál maradt a menekülő költő, humanista Janus Pannonius könyvtára

Az Országos Széchenyi Könyvtár szervezésében megrendezésre került “A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye” című kiállítás február 10-ig tekinthető meg. 

Kultúrtörténet, könyv, tipográfia és miniatúrafestészet szempontjából is fontos kiállítás a Bibilia illusztrációs kutatási munkámat gazdagította, hiszen itt eredetiben lehet megcsodálni a kézi illusztrálás remekműveit. 

A reneszánsz komponálású, gazdagon díszített Corvinák – melyek döntő része XV.sz-i – mellett, a királyi gyűjtemény különleges részét képezték a még korábbi keletkezésű (X-XII.sz.-i), görög nyelvű kódexek. Janus Pannonius (1434–1472) görög könyvei közül is bekerült néhány Mátyás gyűjteményébe (nagy valószínűséggel azután, hogy a királlyal szembeforduló költő menekülni kényszerült). (Janus Pannonius nem festette saját címerét kódexeibe, és nem használt csak az ő könyvtárára jellemző kötést, könyvei az utókor számára nehezen azonosíthatóak, a kiállított darab azért kivétel, mert Janus Pannonius saját jegyzeteivel is ellátta.) A kiállításon megtekinthettem a Konstantinápolyban készített görög nyelvű evangéliumos könyvet (Tetraeuangelion), melyen Lukács evangélista aranyozott háttér előtt, “filozófus-irnokként” van ábrázolva.

A nevezett könyv:

https://www.youtube.com/watch?v=jREYaYxtMv8

A XVsz-i magyarországi virtuális Corvinák az alábbi linken tekinthetők meg:

https://corvina.hu/hu/category/virtualis-corvinak/osszes/