Esemény

2023-11-10 00:00:00

Gdansk, Oliwa

Fémbe foglalt történelem

Lengyel-Magyar kovácsművészeti fesztivált szervezett közösen a Lengyel Kovácsművészek Szövetsége (SPAK), Magyarország Főkonzulátusa (Gdansk) és a Gdansk Városi Múzeum (Oliwai vízi kohó). A három napos rendezvényre megtisztelő meghívást kaptam.

Fémbe foglalt történelem - Historia zakleta w metalu

Hosszú, eredményes és élményekben gazdag hétvégét tölthettem 2023.11.10-12. között Gdanskban, a lengyel-magyar barátság szellemében.

Az Elek István  (II. világháború ideje alatt lengyeleket segítő huszár) tiszteletére rendezett kovácsfesztivál célja egy emlékpad elkészítése volt.  A rendezvény helyszínéül az 1597-ben alapított, Oliwai Vízi Farkaskalapács és Kohó Múzeum szolgált, ahol a lengyel kovács kollégákkal közösen, egymás munkáját segítve készítéttetük el és állítottuk össze a pad elemeit. A helyszín nevét adó, a vízi malomhoz hasonló működési elvű hámort (kovács kalapács) is munkára foghattuk. A felduzzasztott patak vizét zsilipek segítségével engedték a meghajtó kerékre, a kerék tengelyén lévő bütykök folyamatosan, ütemesen emelték a kalapácsot.

A pad vázszerkezetét, a lengyel címert és a borítólemezek előkészítését Adam Stachowicz vezetésével a lengyel kovácsok készítették. A magyar csapat előkészületi feladata volt a következők elkészítése:

- Magyar címer - készítette Dohos László kovácsmester,

- Szent Korona - készítette ifjabb Vajda László kovácsmester,

- Magyar szablya és Lengyel karabella, valamint a barátságot képviselő két kehely - jómagam készítettem.

A pad összeállítása az utolsó nap fő, ünnepi eseménye volt. 

Köszönöm idősebb Vajda László kovácsmesternek a meghívást, a bizalmat és a lehetőséget, ifjabb Vajda László és Dohos László kovácsmestereknek, valamint a Lengyel Kovácsművészek Szövetségének (SPAK) és Adam Stachowicznak a színvonalas közös munkát!

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a MOL Zrt., Magyarország Főkonzulátusa-Gdansk, és a Kuźnia Wodna w Oliwie - Muzeum Gdańska támogatták.