Ruprech Judit

film- és fotóművészet

Bemutatkozás

Bemutatkozás

1987-ben születtem Pécsett. Szabadúszó fotóriporter, dokumentarista fotográfus vagyok. A kamera egy olyan eszköz, ami által "legálisan" keveredhetek nem várt szituációkba, jelen lehetek olyan helyzetekben, ahol nem volna keresnivalóm, olyan emberekkel, akikkel egyébként nem kereszteznénk egymás útját.

Hosszú távú dokumentarista projekteken, fotóesszéken dolgozom. Igyekszem bevonódni egy-egy személy, csoport életébe, hosszabb időt tölteni velük, gyakran visszatérni hozzájuk.Történetmeséléssel dolgozom a számomra fontos ügyek kihangosításán. Hatásvadász képek üldözése helyett olykor szívesen választom a mindennapi témákat. Megoldásközpontú fókusszal dolgozom: a negatív tendenciák bemutatásán túl inspirál, ha előremutató kezdeményezéseket ismertethetek meg a nézőkkel-olvasókkal.

Munkaterv

„Kisközösségek szelíd szabadságharca" - A magyarországi ökoközösségek

„Sose kételkedjünk benne, hogy egy gondolkodó, elkötelezett emberekből álló kis csoport meg tudja változtatni a világot. Valójában csakis ők tudják megváltoztatni." /Margaret Mead/

Egy radikális életmód kísérleten keresztül szeretném bemutatni korunk két égetően fontossá váló problémáját – ember és természet törékeny viszonyát, és a közösségek fontosságát. Pályázatom témája a magyarországi ökofalvak világa. Az ilyen településeket általában elsősorban középosztálybeli, városi értelmiségiek hozzák létre, döntésükkel egy kis léptékű, önellátásra törekvő, hosszútávon fenntartható és közösségi alapú élet mellett tetszik le a voksukat. Az ökofalvak lakói proaktív közösségek: nem csak megfogalmazzák a társadalmi problémákat, hanem a gyakorlatban is képesek megvalósítani jobbító terveiket; kísérleteznek, és kézzelfogható példát kínálnak. Eredményeik hasznosak lehetnek a társadalom egésze számára.

Iskolák

Jelenlegi Munkahely

szabadúszó fotográfus, fotóriporter; MTI baranyai tudósító (fotóriporter)

Hírek, Események

2024-02-15 11:33:00

Hír

A Magyar Sajtófotó Pályázaton- Természet- és Tudomány (sorozat) kategóriában 1. helyezést értem el ösztöndíjas anyagommal.

2024-02-08 18:00:00

Esemény

Szakmai élménybeszámoló a VII Academy Narrative and Documentary Practice képzéséről

2024-01-18 00:00:00

Hír

Bemutatták a Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotócsoport Budapest 150, Rákospalota 100 című fotóalbumát

2023-11-09 09:06:00

Esemény

November 8-án az Eötvös10 Művelődési Házban megnyílt a Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotócsoport Budapest 13 arca című fotókiállítása. A tárlat apropója Pest, Buda, Óbuda egyesítésének 150. évfordulója. Megtekinthető november 26-ig.

2023-09-27 22:42:00

Hír

NOOR és a SLOVAKPRESSPHOTO szervezésében megvalósuló Visualizing Climate Crisis kiállítás november 6-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum udvarán.

2023-10-04 12:04:00

Hír

A képsorozatok azokat a mélyreható változásokat és alkalmazkodási metódusokat mutatják be, amelyekkel az emberiségnek jelenleg szembe kell néznie, öt alkotó szemvegén keresztül.