Oláh Patrik Gergő 2024

zeneművészet

Bemutatkozás

Oláh Patrik zeneszerző, 1998-ban született Salgótarjánban, majd ott kezdte tanulmányait hegedű szakon. Műveinek alapját az autentikus cigányzene alkotóelemeinek felhasználása képzi, de zenéjében fellelhetőek a spektralizmus és a szerializmus stílusjegyei is. Nevéhez fűződik a zenetörténet első lovári nyelvű miséjének megírása, melynek címe: Le Devleske (Az Istennek). A mű bemutatója a budapesti Szent István Bazilikában került megrendezésre, majd liturgikus keretek között az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kong- resszuson Alfredo José Espinoza Mateus quito-i érsek főcelebrálásával debütált. 
 2018-ban a Beethoven Budán Nemzetközi Zeneszerzőversenyen 1. díjat nyert Meine Qual c. kompozíciójával. Ebben az évben a Bartók Világverseny döntőse, valamint a Szokolay InspirArt Nemzetközi Zeneszerzőverseny 2. helyezettje. 2019-ben, az ostravai Generace, ill. a 2022-es, Japánban megrendezett Ise-Shima Nemzetközi Zeneszerzőversenyen Kü- löndíjban részesült. 
 A 2019-es Sziget Fesztivál Nagyszínpadán 70.000 főt számláló közönség előtt adhatta elő egyik hegedűre írt kompozícióját Drew Dollaz, amerikai táncos közreműködésével.
 2021-ben a Zeneakadémia Neszlényi Andor-díjjal jutalmazta alkotói munkásságát, emellett az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatottja. 2022-ben előadói -és művészeti tevékenységéért Junior Prima díjban részesült.
 Kitüntetéses mesterdiplomáját 2022-ben a Zeneakadémián szerezte, majd felvételt nyert a LFZE Doktori Iskolájába. 
 2023-ban a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára kiírt nemzetközi zeneszerzőverseny 1. helyezettje. A győztes művet szeptember 2-án mutatták be a Hősök terén a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván közreműködésével. „Pályázatom célja, hogy a három éves kutatói, illetve alkotói munka során létrehozzam a zenetörténet első lovári nyelvű operáját. Ezzel létrehozva egy globálisan hiánypótló jelentőséggel bíró művet, amely a kisebbségek iránti elfogadást és a békés együttélést hirdeti.”

Iskolák

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Jelenlegi Munkahely

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Hírek, Események