Telegdi Balázs Barnabás

iparművészet és tervezőművészet

Bemutatkozás

Telegdi Balázs vagyok, üvegtervező, üvegfúvó. 

12 éve már, hogy elkezdtem üveggel foglakozni. Magyarországi tanulmányaimat a MOME-n végeztem, majd a Dán Királyi Akadémián folytattam. 

7 év Dániai tartózkodásom alatt sokat változott a szakmámhoz való hozzáállásom, talán rámragadt az északi világnézet egy része, nem tudom; ami biztos, hogy munkáim középpontjában az üveg anyagának különleges tulajdonságai állnak. Folyamatosan kisérletezek, próbálom feszegetni a lehetőségek határait, mind üveg téren, mind személyes képességeim terén. 

Új ötleteimhez gyakran kell építenem egyedi, specifikus olvasztó/formázó szerkezeteket, melyek kiegészítik a művészeti és alkotói érdeklődésemet a tudományos világgal. 

Minél jobban megértem az általam választott médium anyagi tulajdonságait, a hozzá tartozó fizikát, kémiát, annál jobban kinyílik lehetőségeim kapuja, sokszor olyan irányokba, melytől óva intettek okatatóim. Az experimentálás - ha sikertelen is a végeredmény - sosem bukás számomra, inkább egy irány, gondolat, mely fejlesztésre szorul. 

A következő három éves projektem témája az üvegben rejlő feszültség okozta, emberi szemmel láthatatlan, de polár szürővel látható mintázatok kifejlesztése építészeti üvegpanelekben. (referenciaként a 'Through The Scope' munkáim állnak). Ezzel célom, hogy építészeti üvegpanelekben is megjelenjenek az üveg anyagának fantasztikusan izgalmas, de alig ismert leheőségei. 

Iskolák

Royal Danish Academy

Jelenlegi Munkahely

Szimultán Művészeti Iskola

Hírek, Események

2024-05-16 00:00:00

Hír

Telegdi Balázs munkája a 2024-es GAS konferencián

Hír

Telegdi Balázs Wrapped Form XII. című munkája a Museum of Ancient Glass in Zadar gyűjteményébe kerül...

2023-12-11 11:46:00

Hír

Telegdi Balázs munkái több fontos hazai és nemzetközi eseményeken is látható volt az elmúlt hónapokban

2023-10-01 19:30:00

Hír

Telegdi Balázs az egyike azon kiváltságos üvegművészeknek, akik elnyertek egy-egy hónap alkotói ösztöndíjat a világhírű Corning Üvegmúzeumban (NY, USA)